Checklistan innehåller frågor om hur verksamheten är organiserad och hur lokalerna är utformade i syfte att skapa ett bra brandskydd.
Regleras även i SFS 2010:1075 Förordning om brandfarliga och explosiva varor SFS 2003:778 Lag om skydd mot olyckor SRVFS 2004:3 Systematiskt brandskyddsarbete.
Checklistan innehåller frågor om hur verksamheten är organiserad och hur lokalerna är utformade i syfte att skapa ett bra brandskydd.
Regleras även i SFS 2010:1075 Förordning om brandfarliga och explosiva varor SFS 2003:778 Lag om skydd mot olyckor SRVFS 2004:3 Systematiskt brandskyddsarbete.
3. Finns åtgärdsplaner för nödsituationer, t.ex. utrymning vid brand, gasläcka, tankhaveri?
4. Finns utrymningsplaner i tillräckligt antal?
5. Är utrymningsvägarna:
a) Markerade?
b) Märkta med skyltar som syns även när det är mörkt?
c) Fria (ej blockerade)?
d) Öppningsbara utan nyckel?
e) Minst två till antalet och oberoende av varandra?
6. Finns det brandskyddsutrustning på strategiska platser?
7. Vet ni vilka brandsektioneringar som finns i era lokaler?
8. Är brandsektioneringarna hela och täta (t.ex. vid kabelstegar och ventilationskanaler i undertak)?
9. Finns utrymningslarm som varnar alla i lokalerna?
10. Är elinstallationer rätt utförda och underhålls de regelbundet?
11. Har ni brandfarliga arbetsmoment, t.ex. svetsning, skärning, brandfarliga varor, som kan bytas till mindre brandfarliga metoder / varor?
12. Om ni har gasflaskor, kan de snabbt och enkelt förflyttas ur lokalerna?
13. Om tillfälliga heta arbeten, finns tillstånd?
14. Om tillfälliga heta arbeten, t.ex. svetsning eller skärning, ska göras i er lokal, finns rutiner för att kontrollera att entreprenören har den utbildning som krävs?
15. Om ni har automatiskt brandlarm eller sprinkler, är orienteringsritningarna aktuella och stämmer de med verkligheten?
16. Finns fungerande rutiner för att hålla god ordning, t.ex. städrutiner, borttransport och förvaring av sopor?
17. Finns mycket brännbart material på lastkajer m.m?
18. Om ni har brandfarliga varor, finns tillstånd för förvaring och hantering?
19. Övas utrymning?
20. Vet personalen hur brandskyddsutrustningen används?
21. Stängs dörrar i brandcellsgränser om brand uppstår?
Övrigt Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan