Bagerier och konditorier
Checklistan innehåller frågor för att arbeta säkert i bagerier och konditorier.
Checklistan innehåller frågor för att arbeta säkert i bagerier och konditorier.
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
| Dokumentnamn | |
|---|---|
Bagerier och konditorier | |
| Område/plats | Datum |
Invalid Date | |
| Godkänd av | Deltagare |
| Beskrivning | Listan baseras på följande föreskrifter |
Checklistan innehåller frågor för att arbeta säkert i bagerier och konditorier. |
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 1. Är utrymmen för in- och uttransport av råvaror/färdiga produkter fria från avgaser och ordnade så det inte drar? |
| ||||||
| 2. Används vagnar, kärror, pallyft e d för transport av varor? |
| ||||||
| 3. Är transportvägranaför in- och uttransport av varor | |||||||
| a) rymliga och lättframkomliga? |
| ||||||
| b) utan trösklar och med uppställbara dörrar? |
| ||||||
| c) utan lutande plan? |
| ||||||
| 4. Är pallställen/lagerhyllor eller liknande förankrade? |
| ||||||
| 5. Placeras tunga varor på lämplig höjd | |||||||
| a) så att lyfthjälpmedel lätt kan användas? |
| ||||||
| b) med avseende på användningsfrekvens och vikt? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 6. har någon symtom på begynnande mjöldammsallergi, t ex rinnande näsa, kliande ögon, nässelutslag eller eksem? |
| ||||||
| 7. Vid manuell invägning av mjöl eller mjölblandning från säck | |||||||
| a) sker invägning under punktsug i ett separat eller väl avgränsat utrymme? |
| ||||||
| b) placeras säckar på exempelvis ett höj- och sänkbart bord så att det går att arbeta i bekväm arbetshöjd? |
| ||||||
| c) klipps säckarna av när de är mindre än halvfyllda? |
| ||||||
| d) rullas eller viks säckarna ihop under punktsug när de är tomma` |
| ||||||
| 8. Finns t ex lyftvagn, pallyft ed för hantering av säckar fram till degblandaren? |
| ||||||
| 9. Hjälps två åt om man någon enstaka gång behöver lyfta tunga säckar för hand? |
| ||||||
| 10. Vid invägning av tillsatser | |||||||
| a) sker ev omlastning från säckar till mindre kärl under punktsug, t ex på en lättmanövrerad arm? |
| ||||||
| b) ställs säckarna på rullvagn som underlättar säckarnas förflyttning? |
| ||||||
| c) töms skopan så nära vågen eller bunkens botten som möjligt? |
| ||||||
| 11. Om sirapsbehållaren e d doseras direkt till degtråget, används hjälpmedel för att lyfta och vippa/hälla ut behållaren? |
| ||||||
| 12. Hanteras så mycket tunga säckar att ni behöver förvara mjöl i silo? |
| ||||||
| 13. Vid tappning av mjöl från silo, är tråget | |||||||
| a) försett med utsug, gärna kopplat till lock/inkapsling? |
| ||||||
| b) försett med lock eller inkapslat? |
| ||||||
| 14. För att minska damm från mjöl vid satsning och blandning | |||||||
| a) har degblandaren tättslutande lock och utsug? |
| ||||||
| b) används alltid punktsug när man tömmer mjölsäckar och andra ingredienser i degblandaren? |
| ||||||
| c) brukar man skära upp säckens botten då den ska tömmas? |
| ||||||
| d) kan ni fylla degvätska i tråget före tillsats av mjölet, för att minska damningen? |
| ||||||
| e) hälls hink/skopa med mindre ingredienser försiktigt och nära degblandarens botten? |
| ||||||
| f) är alltid inspektionsluckan till blandaren stängd under tiden mjöl blandas i degen? |
| ||||||
| g) dammsuger man alltid upp direkt efter varje gång mjöl spillts? |
| ||||||
| 15. Finns det el-förregling eller motsvarande som hindrar att man sticker ner handen i blandaren när den är igång? |
| ||||||
| 16. Om det behövs finns det hjälpmedel för lyft av degtråg? |
| ||||||
| 17. Är golvet | |||||||
| a) gjort av exempelvis halkfritt, fogfritt och lättstädat material? |
| ||||||
| b) så jämnt och utan trösklar att det är lätt att dra tråg och vagnar? |
| ||||||
| 18. Har tråg och vagnar hjul av t ex nylonplast, som inte bullrar så mycket? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 19. Är maskiner försedda med underspänningsskydd? |
| ||||||
| 20. Är nödstoppknappen väl markerad och lättillgänglig vid nödsituationer? |
| ||||||
| 21. Sker alltid start och stopp av maskiner och transportör från manöverpanel? |
| ||||||
| 22. Har transportören | |||||||
| a) ingreppsskydd? |
| ||||||
| b) ett nödstopp eller flera vid behov? |
| ||||||
| 23. Behöver transportband eller vilbanor kapslas in för att undvika klämskador? |
| ||||||
| 24. Sprids så mycket damm från transportbanden, paternoster att ni | |||||||
| a) behöver byta till mjöl som dammar mindre? |
| ||||||
| b) behöver uppsamlingsbehållare så att mjölet inte faller ner på golvet? |
| ||||||
| c) behöver kapsla in hela eller delar av vändpunkterna eller valsarna? |
| ||||||
| 25. Är rörliga maskindelar skyddade så att ingen kan komma åt dem? |
| ||||||
| 26. Dammsugs mjölspill som hamnar på maskinen bort direkt? |
| ||||||
| 27. Om maskinen står på bord är den ordentligt fastsatt? |
| ||||||
| 28. Har maskinanvändare fått utbildning/instruktion om hur man arbetar på ett säkert sätt med maskinen? |
| ||||||
| 29. Görs förebyggande underhåll av maskiner regelbundet, t ex enligt tillverkarens instruktioner? |
| ||||||
| 30. Behöver någon maskin bullerdämpas? |
| ||||||
| 31. Om det bullrar mycket (över 85 dB (A)) | |||||||
| a) används hörselskydd? |
| ||||||
| b) finns åtgärdsplan för att minska ljudnivån? |
| ||||||
| 32. Behöver någon maskin kapslas in och förses med utsug? |
| ||||||
| 33. När degen ramlar ner i maskinen. har den då så lite mjöl på sig som möjligt? |
| ||||||
| 34. Används mindre dammande mjöl i doftaren istället för vanligt mjöl? |
| ||||||
| 35. Kan doftningen minskas? |
| ||||||
| 36. Är det lätt att fylla på mjöl i den automatiska doftaren? |
| ||||||
| 37. Är luckan till doftaren tillräckligt stor för mjölskopan som används, så att inte mjölspill blir liggande ovanpå maskinen? |
| ||||||
| 38. Behöver någon maskin kapslas in delvis eller helt? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 39. Vid manuell utbakning | |||||||
| a) används mindre dammande mjöl istället för vetemjöl? |
| ||||||
| b) Är bakbordet försett med utsug? |
| ||||||
| c) stryks mjölet ut över bordsytan istället för att kastas ut? |
| ||||||
| d) används en skrapa för att göra rent bakbordet? |
| ||||||
| 40. Om det doftas så mycket att man behöver ta bort överflödigt mjöl på degen, gör man det försiktigt med exempelvis en borste? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 41. Kan dörren till frysrum öppnas inifrån? |
| ||||||
| 42. Finns det bra belysning och fungerande nödsignal i frysrummet som går till en bemannad plats? |
| ||||||
| 43. Finns rutiner för att hålla golvet rent och halkfritt? |
| ||||||
| 44. Finns och används lämpliga kläder, handskar mm vid arbete i frysrum? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 45. Ventileras värme och fukt från ugnen effektivt? |
| ||||||
| 46. Är dörrarna till stickugnen täta, så att värmeläckage inte förekommer? |
| ||||||
| 47. Om ni har tunnelugn | |||||||
| a) är tunneln så väl isolerad att den inte sprider onödigt mycket värme? |
| ||||||
| b) finns effektiv ventilation över in- och utmatning? |
| ||||||
| 48. Används alltid skyddshandskar som är hela, bekväma och passar bra? |
| ||||||
| 49. Finns det tillräckligt med utrymme för att ställa nygräddat bröd, så att värmen inte sprids till andra arbetsplatser? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 50. Finns skriftliga och tydliga rutiner för hur ofta och hur städning ska ske? |
| ||||||
| 51. Vid rengöring av lokaler, maskiner etc | |||||||
| a) används centraldammsugare? |
| ||||||
| b) används dammsugare med HEPA-filter? |
| ||||||
| c) innehåller dammsugarutrustningen ledande och jordat material så att ni inte riskerar mjöldammsexplosion? |
| ||||||
| 52. Används lämpliga munstycken till dammsugare så att man kommer åt överallt på golvet, i trånga utrymmen etc? |
| ||||||
| 53. Används skrapor till golvet för att samla upp deg och skräp som inte kan dammsugas upp? |
| ||||||
| 54. Om plåtskrapmaskin används, använder den som kör maskinen och andra i närheten hörselskydd? |
| ||||||
| 55. Förvaras säckar och andra varor på vagnar eller hyllor så att städning av golv underlättas? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 56. Förekommer långvarigt arbete där man måste arbeta/lyfta | |||||||
| a) med armarna över axelhöjd? |
| ||||||
| b) i sneda/böjda arbetsställningar? |
| ||||||
| 57. För att ingen ska enbart utföra ensidiga eller tunga arbeten | |||||||
| a) kan paketerare växla med andra arbetsuppgifter? |
| ||||||
| b) kan förpackning och prismärkning automatiseras? |
| ||||||
| 58. Tas mikropauser för att göra avslappnande rörelser? |
| ||||||
| 59. Om manuell förpackning av bröd sker vid band | |||||||
| a) kan arbetet utföras sittande (med t ex ståstödsstol)? |
| ||||||
| b) finns det plats för benenunder bandet samt fotstöd- när man sitter? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 60. Finns det tillräckligt utrymme för arbete? |
| ||||||
| 61. Är golvet gjort av lämpligt material? |
| ||||||
| 62. Använder butikspersonal bekväma skor som | |||||||
| a) har skosula som ger stötdämpning, är böjlig och halkfri? |
| ||||||
| b) ger ett stabilt stöd för foten och sitter bra på? |
| ||||||
| c) har ordentlig hälkappa och "skål" för hälen i sulan? |
| ||||||
| 63. Finns det bra vagnar e d för transport och påfyllning av varor? |
| ||||||
| 64. Har butiken sedelboxar eller annan förvaringsutrustning som t ex sluten kontanthantering, rörpost, tidslåsbox etc? |
| ||||||
| 65. Räknas kassan i avskilt utrymme utan insyn? |
| ||||||
| 66. Om någon arbetar ensam i butiken går det snabbt och lätt att få kontakt och hjälp om det skulle behövas? |
| ||||||
| 67. Vet personalen vad som ska göras vid rån, hot eller våld? |
| ||||||
| 68. Finns beredskap för | |||||||
| a) att hantera akuta krissituationer t ex hot, rånförsök mm? |
| ||||||
| b) att stödja personal efter rån, överfall etc? |
| ||||||
| Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Låg | Medel | Hög | |||||
| 69. När ni köper in mjöl | |||||||
| a) beställer ni mindre dammande mjöl till doftning? |
| ||||||
| b) i säckar, beställer ni om möjligt små säckar som är lättare att hantera? |
| ||||||
| 70. Om ni köper någon begagnad maskin | |||||||
| a) kontrollerar ni att maskinen klarar arbetsmiljökraven? |
| ||||||
| b) får ni med svensk bruksanvisning? |
| ||||||
| 71. När ni köper nya maskiner, ser ni till att | |||||||
| a) ni får med svensk bruksanvisning? |
| ||||||
| b) maskinen är CE-märkt? |
| ||||||
| Övrigt Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan |
|---|
© Prevent – Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO och PTK
Fler checklistor hittar du på www.prevent.se/checklistor