Frågor
a) är utrymmen, belysning och klimat anpassade till verksamheten?
b) är golv och liggytor jämna och halkfria?
c) behöver grindar och annan inredning förses med bullerdämpande material?
a) på vibrationsisolerade golv?
b) i separat utrymme?
a) skyddsräcken och sparkkant?
b) manöveranordning, pedal m.m. som är lätt åtkomlig?
c) fast trappa?
a) transportörer för slaktkroppar, tarmpaket m.m?
b) rullbara hängställningar för bl.a. ister, organ, kohuvud m.m?
c) arbetsbord?
d) kontroll och omkrokning på galge?
a) ingreppsskydd, t.ex. för stödrulle, vänd- / drivrulle, band?
b) tillräckligt antal nödstopp?
a) tillräckligt bullerdämpade?
b) försedda med fungerande justerbar överhuv över sågklingan?
a) behöver bullernivån mätas?
b) används hörselskydd?
c) erbjuds anställda hörselundersökning om riskbedömning/bullermätning visat att det behövs?
d) finns åtgärdsplan för att minska ljudnivån?
a) maskinen CE-märkt?
b) det ställs krav på ljudnivå vid tomgång, drift m.m?
c) ni får med svensk bruksanvisning?
d) skyddskommitté/skyddsombud medverkar vid ett maskininköp?
e) anställda får utbildning på den nya maskinen?
a) Skyddas handen med titanbrynjehandske?
b) Används en kort eller lång manschett som når upp över underarmen?
c) Används brynjeförkläde, gummi- eller plastförkläde för att skydda kroppen?
d) Används termokläder vid behov?
e) Används skyddsskor med stålhätta och sula med god friktion?
f) Används hörselskydd om maskiner/verktyg/transportörer bullrar för mycket?
Frågor
a) mycket framåtböjd arbetsställning?
b) kraftig vridning av kroppen?
c) tunga arbetsmoment för att exempelvis lossa revben m.m?
a) lågvibrerande?
b) upphängd i exempelvis balansblock?
a) enkelt ställbart i höjdled?
b) lätt att vinkla?
c) försett med uppsamlingsplåt för spill?
a) som har bra greppyta och känns bra i handen?
b) som har mjukt skaft av exempelvis termoplastiskt gummi?
c) med väl tilltaget fingerskydd vilket ger ökad säkerhet?
a) är sågbladet inkapslat?
b) behövs lyftanordning för att flytta tunga köttbitar till bandsågen?
Frågor