Smittrisker
Checklistan innehåller frågor om vilka risker som kan finnas för smitta och hur riskerna hanteras i verksamheten.
Frågor
Frågor
Dokumentnamn | |
---|---|
Smittrisker | |
Område/plats | Datum |
Invalid Date | |
Godkänd av | Deltagare |
Beskrivning | Listan baseras på följande föreskrifter |
Checklistan innehåller frågor om vilka risker som kan finnas för smitta och hur riskerna hanteras i verksamheten. |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
1. Ingår en undersökning av risk för smitta i det systematiska arbetsmiljöarbetet? |
| ||||||
2. Om det finns risk för smitta, har då en särskild riskbedömning gjorts avseende: | |||||||
a) vilka arbetsmoment som kan innebära smittrisk? |
| ||||||
b) hur smittämnet kan orsaka infektion (smittväg)? |
| ||||||
c) konsekvenserna för personalen vid smitta eller ett bärarskap? |
| ||||||
d) under hur lång tid personalen riskerar att bli utsatt för smitta? |
| ||||||
3. Har följande förebyggande åtgärder vidtagits: | |||||||
a) Smittspridning undviks genom att städning utförs korrekt? |
| ||||||
b) Personalen äter eller dricker inte i utrymmen med smittrisk? |
| ||||||
c) Tillgång finns till handtvätt och desinfektionsmedel? |
| ||||||
4. Erbjuds personalen vaccination? |
| ||||||
5. Dokumenteras tillbud med risk för smitta, t.ex. stickskada? |
| ||||||
6. Dokumenteras händelser där personalen exponerats för smittämnen i riskklass 3 och 4? (Exempel på smittämnen i dessa riskklasser är HIV och TBC-bakterier.) |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
7. Finns det risk för att arbetstagare kan komma i kontakt med kroppsvätskor från människor eller djur inom djurens hälso- och sjukvård? |
| ||||||
8. Erhåller arbetstagarna utbildning: | |||||||
a) om smittriskerna och hur de kan undvikas? |
| ||||||
b) om hur de kan skydda sig mot stick- och skärskador? |
| ||||||
c) om hur de kan följa de särskilda hygienkraven? |
| ||||||
9. Tillämpas särskilda hygienkrav som: | |||||||
a) händer desinfekteras? |
| ||||||
b) tekniska hjälpmedel används för att förebygga smitta? |
| ||||||
c) vassa föremål som kan komma i kontakt med kroppsvätskor har en integrerad skyddsfunktion? |
| ||||||
d) personlig skyddsutrustning som engångshandskar, visir och vid behov andningsskydd används? |
| ||||||
10. Finns behållare för skärande och stickande avfall? |
| ||||||
11. Finns det en ansvarig för rutinerna om hur arbetskläderna omhändertas vid arbetsdagens slut? |
| ||||||
12. Finns det risk för att arbetstagare inom vård- och omvårdnadsverksamheter kan komma i kontakt med smittämnen i riskklass 3 och 4? |
| ||||||
a) Är de skyddsåtgärder vidtagna som behövs enligt resultatet av den särskilda riskbedömningen? |
Övrigt Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan |
---|
© Prevent – Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO och PTK
Fler checklistor hittar du på www.prevent.se/checklistor