Prevents checklistor

Smittrisker

Checklistan innehåller frågor om vilka risker som kan finnas för smitta och hur riskerna hanteras i verksamheten.

Frågor

a) vilka arbetsmoment som kan innebära smittrisk?

b) hur smittämnet kan orsaka infektion (smittväg)?

c) konsekvenserna för personalen vid smitta eller ett bärarskap?

d) under hur lång tid personalen riskerar att bli utsatt för smitta?

a) Smittspridning undviks genom att städning utförs korrekt?

b) Personalen äter eller dricker inte i utrymmen med smittrisk?

c) Tillgång finns till handtvätt och desinfektionsmedel?

Frågor

a) om smittriskerna och hur de kan undvikas?

b) om hur de kan skydda sig mot stick- och skärskador?

c) om hur de kan följa de särskilda hygienkraven?

a) händer desinfekteras?

b) tekniska hjälpmedel används för att förebygga smitta?

c) vassa föremål som kan komma i kontakt med kroppsvätskor har en integrerad skyddsfunktion?

d) personlig skyddsutrustning som engångshandskar, visir och vid behov andningsskydd används?