Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet ska medverka och anställda bör göras delaktiga vid såväl undersökningen som vid utformning och genomförandet av åtgärder. Denna checklista bör användas efter Prevents checklista Lantbruk - Allmän, som innehåller avsnitten 1. Arbetsledning och 2. Arbetsplatsen. Denna kompletterande checklista, avsnitt 3, finns i flera olika utföranden beroende på produktionsinriktning.
Frågor
a) Är durkplåten eller planket helt?
MENY
Lantbruk - Nötkreatur
Dokumentnamn
Lantbruk - Nötkreatur
Område/plats
Datum
Invalid Date
Godkänd av
Deltagare
Beskrivning
Listan baseras på följande föreskrifter
Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet ska medverka och anställda bör göras delaktiga vid såväl undersökningen som vid utformning och genomförandet av åtgärder. Denna checklista bör användas efter Prevents checklista Lantbruk - Allmän, som innehåller avsnitten 1. Arbetsledning och 2. Arbetsplatsen. Denna kompletterande checklista, avsnitt 3, finns i flera olika utföranden beroende på produktionsinriktning.
Del 3. Nötkreatur
Fråga
Ja
Nej
Ej rel.
Riskvärdering:
Åtgärd
Ansvarig
Klar senast
Kontroll
Låg
Medel
Hög
1. Ventileras gödselgaserna bort effektivt?
2. Finns rutiner för tömning av vakuumutgödsling? (Får ej utföras ensam.)
3. Finns rutiner för arbete i slutna utrymmen som pumpbrunn, gödselkanaler, gödselbrunn eller gödseltunna? (Får ej utföras ensam.)
4. Finns kunskap och rutiner om hur man räddar en person som drabbats av syrebrist vid arbete med gödselgaser? (Utan att själv drabbas av syrebrist.)
5. Används andningsskydd?
6. Finns nödstopp för utgödslingen på flera platser i ladugården?
7. Är vändplatser täckta med durkplåt eller plank?
a) Är durkplåten eller planket helt?
8. Finns lättåtkomliga nödstopp eller nödstoppsbågar på automatiserade vagnar?
9. Finns fallskydd överst på plansilo? (Ett fallskydd kan innebära antingen att man sätter upp staket eller har högre mark runt om plansilon. Samt att inte fylla ända upp till kanten så det blir en kant kvar som staket.)
10. Finns rutin vid täckning och avtäckning av plast på plansilo? (Bör ej utföras ensam.)
11. Ljuder automatiserade vagnar innan start?
12. Finns säkerhetskedja/vajer mellan hjulbygel och fodervagn?
13. Stängs alltid huvudströmbrytaren av och låses innan arbete sker i tornsilon?
14. Är man alltid minst två personer vid lastning av djur?
15. Lagras storbalar på ett säkert sätt? (Stabilt underlag, staplingshöjd.)
16. Transporteras balarna på ett säkert sätt från åker till lagringsplats? (Lastsäkring, anpassad vagn och rätt dragfordon.)
17. Finns rutiner för lastning / lossning med djurvagn?
18. Finns en väl fungerande fjäder på baklämmen på djurvagnen?
19. När djuren kontrollers på betet, görs det på ett säkert sätt? (T.ex. från traktor.)
20. Är fångstgrindar lätta att flytta?
21. Har ni ordning, reda och städat på arbetsplatsen?
22. Finns fasta rutiner vid arbete med djuren? (Minskar olycksfallsrisken.)
23. Finns reträttvägar i stallarna? (T.ex. mellanrum i inredningen eller liggande rör på grindar/inredning.)
24. Finns utrustning för att skilja från ett djur?
25. Används andningsskydd vid ströning?
26. Används personlig skyddsutrustning vid hantering av kopparsulfat för fotbad? (Ex. handskar, skyddsglasögon och andningsskydd.)
27. Finns ögonskölj där mejeridiskmedel hanteras?
28. Vid behandling av djuren, fixeras de på ett säkert sätt?
29. Förvaras veterinärmedicinska preparat och dylikt i låsbart skåp?
30. Finns särskild avsedd behållare för använda kanyler?
31. Finns goda ergonomiska förutsättningar? (T.ex. mjölkräls, personlig mjölkpall, automatisk avtagare.)
32. Är golvet höj- och sänkbart?
33. Är arbetsplatsen vid mjölkning väl ventilerad och finns tilläggsvärme vid behov?
34. Är belysningen tillräcklig vid arbetsplatsen vid mjölkning?
35. Kan man vistas säkert runt roboten / robotarmen?
36. Är medarbetarna medvetna om kamerans laser? (Risk för ögonskada.)
37. Är golvet vid roboten halksäkert?
38. Är djuren avhornade?
39. Har medarbetarna som avhornar Heta arbeten- certifikat?
40. Används gasavhornare? (Mer ergonomisk.)
41. Kan tillskottsutfodring och tillsyn av tjurar på bete ske utan att man behöver lämna traktorn / fordonet?
42. Kan utfodring och strö hos tjurarna ske utan att man behöver gå in till dem?
43. Finns rutiner för hantering av tjurar?
44. Undviks lösgående tjur bland mjölkkorna?
a) Finns särskilda rutiner för arbete bland korna?
45. Är grovfodersystemet CE-märkt som en enhet?
46. Finns skriftliga rutiner för service och underhåll av grovfodersystemet?
47. Kan storbalarna hämtas och förflyttas på säkert sätt? (Rätt maskin, bra sikt, rätt kompetens.)
48. Finns mekanisk hjälp vid upprullning av storbal?
49. Rullar rälshängd storbal lätt?
Övrigt Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan