Nya, förbättrade checklistor 2 december (OBS! nytt datum)

Läs om alla förbättringar och vad som händer med dina gamla checklistor.

Läs mer
Tillbaka till checklistorna
prevent.se
Ny checklista

Lyftanordningar

Checklistan tar upp frågor om arbete med lyftanordningar som t.ex. besiktning och riskbedömning innan användning.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2006:6 Användning av lyftanordningar och lyftredskap AFS 2003:6 Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar SFS 1977:1160 Arbetsmiljölagen (AML)

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du spara länken till din checklista?

Denna checklista är inte kopplat till ett konto på www.prevent.se och du kan därför endast komma åt den via denna länken:
https://checklists.prevent.se/checklist/answer/69?key=w11vRKZbEBX1AHm2UZz_Etu1XWmhzfuLvRydDtQ96bA

Logga in eller registrera dig för att enkelt komma åt checklistan via Mina sidor på www.prevent.se

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Lyftanordningar

1Är lyftanordningen besiktigad och finns det besiktningsintyg?

Lag eller föreskrift: AFS 2003:6, 4-9 §§

Sanktionsbelagt

Kommentar

Besiktningar: Första besiktning, Montagebesiktning, Revisionsbesiktning, Återkommande besiktning och Internationell besiktning. Olika tidsintervaller för besiktningar för olika typer av lyftanordningar.

Tips och råd

Kontrollera om det finns ett kontrollmärke på lyftanordningen.

Riskbedömning:

2Underhålls lyftanordningen?

Riskbedömning:

3Har en riskbedömning gjorts innan lyftanordning och lyftredskap används?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 3 §

Kommentar

Arbetsförhållandena ska undersökas och riskerna bedömas när lyftanordningar och lyftredskap ska användas. Riskbedömningen ska dokumenteras.

Riskbedömning:

4Har arbetstagaren som ska utföra lyftet praktiska och teoretiska kunskaper för att använda lyftanordning och lyftredskap?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 3 §

Kommentar

Arbetstagarnas praktiska och teoretiska kunskaper ska undersökas och riskerna bedömas när lyftanordningar och lyftredskap ska användas.

Riskbedömning:

5Har arbetstagaren som ska använda lyftanordningen arbetsgivarens tillstånd?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 29 §

Kommentar

Arbetstagare och inhyrd personal ska ha arbetsgivarens respektive inhyrarens skriftliga tillstånd att använda en maskindriven lyftanordning.

Riskbedömning:

6Inhämtas synpunkter och tillstånd från samordningsansvarig på det gemensamma arbetsstället när lyft planeras i verksamheten?

Lag eller föreskrift: SFS 1977:1160, 3 kap 7e §

Kommentar

Den som är ansvarig för samordningen av arbetsmiljöfrågor ska se till att arbetet med att förebygga risker för ohälsa och olycksfall samordnas på det gemensamma arbetsstället och arbete tidsplaneras på det sätt som behövs för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall till följd av att olika verksamheter pågår på arbetsstället.

Riskbedömning:

7Görs förnyad undersökning och riskbedömning om förutsättningar ändras eller åtgärderna inte fungerar?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 4 §

Kommentar

En förnyad undersökning och riskbedömning ska genomföras om vidtagna åtgärder inte gett förväntat resultat eller vid förändringar i arbetsprocesser eller verksamheten.

Riskbedömning:

8Planeras, organiseras och genomförs arbetet så att farliga situationer förhindras?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 9 §

Kommentar

Ett arbete med lyftanordningar och lyftredskap ska planeras, organiseras och genomföras så att farliga situationer förhindras. Det är viktigt att den person som har ansvar för planering och genomförande av lyftoperationerna har de kunskaper som krävs för att utföra arbetsuppgifterna som bl.a. bör omfatta val av lämpliga kranar och andra lyftanordningar och lyftredskap samt instruktion och övervakning för att säkerställa ett säkert genomförande av lyftoperationerna.

Riskbedömning:

9Finns en ansvarig person utsedd för planering och genomförande av lyftoperationerna när flera verksamheter är involverade?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 9 §

Kommentar

I samband med lyftoperationer där representanter från flera verksamheter är involverade ska en person utses som ansvarig för planering och genomförande av lyftoperationerna.

Riskbedömning:

10Säkerställs att ingen går under hängande last, att respekten för avstängning / avspärrning upprätthålls?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 11 §

Kommentar

Åtgärder ska vidtas för att säkerställa att ingen uppehåller sig under upplyft last. En last får normalt inte transporteras ovanför oskyddade arbetsplatser där personer uppehåller sig. När så ändå sker, om arbetsuppgifterna inte kan utföras effektivt på något annat sätt, ska lämpliga arbetsmetoder fastställas och tillämpas.

Riskbedömning:

11Finns signalman där någon vistas inom lyftanordningens arbetsområde?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 24 §

Kommentar

Om en operatör av en anordning för lyft av fritt hängande last inte har fullgod sikt över hela lyftområdet, antingen direkt eller med hjälputrustning, ska en person med kompetens för uppgiften stå i direktkontakt med operatören och vägleda denne. Arbetet ska organiseras så att lasten inte kan röra sig på ett farligt sätt. Det är viktigt med god kommunikation mellan kranförare och signalman eller lastkopplare. Radio eller lämpligt signalschema kan t.ex. användas. Regler om varselmärkning och varselsignalering på arbetsplatser som även innehåller ett signalschema för arbete med kranar finns i särskilda föreskrifter från Arbetsmiljöverket

Riskbedömning:

12Har alla som kopplar last dokumenterade kunskaper i säkra lyft?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:6, 29 §

Kommentar

En lyftanordning eller ett lyftredskap får användas endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. För lastkopplare, signalman och personal som utför underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten kan det räcka med kunskaper i tillämpliga delar. De kunskaper som behövs för att uppfylla kraven kan variera beroende på hur pass komplicerad lyftanordningen och lyftredskapet är.

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.