Tillbaka till checklistorna
prevent.se
Ny checklista

Hotellstädning

Checklistan tar upp frågor om hur lokaler och utrustning är utformade samt hur arbetet är organiserat för hotellstädare. Vid översyn av det systematiska arbetsmiljöarbetet hänvisas till andra checklistor som är avsedda för det, exempelvis Årlig uppföljning.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2020:5 Arbetsanpassning AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2012:3 Minderårigas arbetsmiljö AFS 2012:2 Belastningsergonomi AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2007:5 Gravida och ammande arbetstagare AFS 2006:4 Användning av arbetsutrustning AFS 2005:16 Buller AFS 2001:3 Användning av personlig skyddsutrustning AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) AFS 1999:7 Första hjälpen och krisstöd AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1982:17 Anteckningar om jourtid, övertid och mertid AFS 1982:3 Ensamarbete

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du spara länken till din checklista?

Denna checklista är inte kopplat till ett konto på www.prevent.se och du kan därför endast komma åt den via denna länken:
https://checklists.prevent.se/checklist/answer/221?key=RLJ6EfPqwzpemcaoUdj6yt9Ai4FcQlx1HR2csDkqEd0

Logga in eller registrera dig för att enkelt komma åt checklistan via Mina sidor på www.prevent.se

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Ordning och reda, allmän säkerhet och elsäkerhet

1Är städförråden tillräckligt stora för den utrustning som ska förvaras?

Riskbedömning:

2Är det ordning och reda i städförråden?

Riskbedömning:

3Finns det rutiner för städning av städförråden?

Riskbedömning:

4Förvaras redskap på avsedda platser?

Riskbedömning:

5Sköts utrustningen på ett sådant sätt att den håller och inte riskerar att orsaka olyckor (stegar, elektrisk utrustning etc.)?

Riskbedömning:

6Finns det markeringar och varningar vid nivåskillnader?

Riskbedömning:

7Finns det markeringar och varningar om det finns risk att halka?

Riskbedömning:

8Har riskbedömning gjorts för att säkerställa att hotellstädarna har lämpliga skor utan risk för att halka eller få ont i fötterna?

Riskbedömning:

9Är alla trappor och ramper försedda med ledstänger och/eller skyddsräcken?

Riskbedömning:

10Är de stegar som används typgodkända och har halkskydd?

Riskbedömning:

11Finns det stoppar för att hålla dörrar i öppet läge?

Riskbedömning:

12Hålls lokalerna som hotellstädare vistas i fria från snubbelrisk?

Riskbedömning:

13Är alla sladdar och kontakter till städutrustningen hela?

Riskbedömning:

14Är samtliga vägguttag hela och jordade?

Riskbedömning:

15Har kontakter det fuktskydd (IP-märkning) som fordras?

Riskbedömning:

16Håller hotellstädarna i stickproppen när de sätter i och drar ut den ur vägguttaget?

Riskbedömning:

17Repareras elektriska detaljer endast av fackmän?

Riskbedömning:

Belysning

18Är allmänbelysningen tillräcklig i lokalerna som ska städas?

Riskbedömning:

19Är belysningsarmaturerna hela?

Riskbedömning:

20Är belysningsarmaturerna rengjorda?

Riskbedömning:

21Finns bländande belysning?

Riskbedömning:

Luft och temperatur

22Är temperaturen tillfredsställande på arbetsplatsen?

Riskbedömning:

23Förekommer det drag från entréer, fönster och dörrar?

Riskbedömning:

24Förekommer det damm i stor utsträckning?

Riskbedömning:

25Är ventilationen tillfredsställande i lokalerna?

Riskbedömning:

26Är arbetskläderna anpassade utifrån rådande temperatur?

Riskbedömning:

Första hjälpen

27Finns det tillräckligt många arbetstagare som har utbildning i första hjälpen?

Riskbedömning:

28Finns det första hjälpen-utrustning lätt tillgänglig på arbetsplatsen?

Riskbedömning:

29Finns det rutiner för att underhålla första hjälpen-utrustningen?

Riskbedömning:

30Finns påfyllda ögonduschar eller ögonskölj där det finns risk för stänk?

Riskbedömning:

31Är utrymningsvägarna markerade?

Riskbedömning:

32Finns det en anhöriglista med aktuella kontaktuppgifter?

Riskbedömning:

Städmetoder, utrustning och redskap

33Har städvagnarna tillräckligt stora hjul som gör dem lätta att dra?

Riskbedömning:

34Är städvagnarna lätta att styra?

Riskbedömning:

35Finns det tröskelkrypare?

Riskbedömning:

36Har de anställda fått nödvändig introduktion för handhavande av den utrustning och de redskap som ska användas?

Riskbedömning:

37Har de anställda kunskaper om skonsamma arbetsmetoder?

Riskbedömning:

38Är utrustningen och redskapen anpassade till de personer som använder den?

Riskbedömning:

39Finns det lyftanordningar, lyftredskap och avlastningsbord i tillräcklig omfattning för de behov som finns?

Riskbedömning:

40Är hjälpredskapen som underlättar städarbetet lättillgängliga?

Riskbedömning:

41Är golven lättstädade och fria från hinder?

Riskbedömning:

42Är dammsugarna anpassade till golvmaterialen?

Riskbedömning:

43Är dammsugarrören lätta att justera till rätt längd?

Riskbedömning:

44Är moppskaften lätta att justera till rätt längd?

Riskbedömning:

45Används främst torra städmetoder?

Riskbedömning:

46Undviks sprayflaskor?

Riskbedömning:

47Undviks urvridning av trasor?

Riskbedömning:

48Undviker hotellstädarna arbete från pall, stol, stege etc. genom att använda teleskopskaft?

Riskbedömning:

49Finns det tydliga rutiner vid specialstädning av kroppsvätskor, exempelvis blod eller kräk?

Riskbedömning:

Personlig skyddsutrustning

50Använder alla skyddshandskar när så behövs?

Riskbedömning:

51Om skyddshandskar används länge, finns tillgång till tunna bomullsvantar att använda inuti?

Riskbedömning:

52Sköts skyddshandskar så att de är rena, torra och hela varje gång de används?

Riskbedömning:

53Använder alla hörselskydd om så behövs?

Riskbedömning:

54Använder alla inandningsskydd om så behövs?

Riskbedömning:

55Är skyddsutrustningen personligt utprovad?

Riskbedömning:

Ergonomi

56Har alla hotellstädare fått introduktion om bra arbetsteknik för att förebygga kropps- och förslitningsskador?

Riskbedömning:

57Ger arbetsområdena tillräckligt utrymme för lämpliga arbetsrörelser?

Riskbedömning:

58Är möblerna lättflyttade?

Riskbedömning:

59Går det att gå runt alla sängar?

Riskbedömning:

60Är överkast, täcken och kuddar lätta?

Riskbedömning:

61Packas städvagnarna så att de inte blir för tunga?

Riskbedömning:

62Är det fritt från trösklar, mattor eller andra hinder som hindrar städvagnarna att flyttas på ett enkelt sätt?

Riskbedömning:

63Förekommer arbetsrörelser:

aMed armarna över axelhöjd?

Riskbedömning:

bUnder knähöjd?

Riskbedömning:

cMed böj- eller vridrörelser för hand och underarm?

Riskbedömning:

dUnder stark tidspress?

Riskbedömning:

eSom upprepas under längre tid?

Riskbedömning:

64Förekommer arbetsställningar:

aI knästående?

Riskbedömning:

bI huksittande?

Riskbedömning:

cI liggande?

Riskbedömning:

dSom upprepas under längre tid?

Riskbedömning:

65Är arbetsutrustning och arbetsobjekt placerade:

aI lämplig höjd?

Riskbedömning:

bPå lämpligt sträckavstånd, det vill säga i det inre arbetsområdet?

Riskbedömning:

66Används ergonomiskt utformade verktyg?

Riskbedömning:

67Finns det möjlighet till rotation för att variera arbetsuppgifter och arbetsställningar?

Riskbedömning:

Ensamarbete

68Har ni riskbedömt olika arbetsmoment då personer arbetar ensamma?

Riskbedömning:

69Finns det möjlighet till dubbelbemanning om riskfyllda arbetsuppgifter ska utföras?

Riskbedömning:

70Om ensamarbete förekommer, finns det möjlighet att snabbt kommunicera med andra, exempelvis kalla på hjälp?

Riskbedömning:

Hot och våld

71Har ni bedömt risken för hot och våld?

Riskbedömning:

72Finns det rutiner för att undvika hot- och våldssituationer?

Riskbedömning:

73Finns det larm eller annan snabb hjälp att tillgå vid en hot- eller våldssituation?

Riskbedömning:

74Vet alla hotellstädare vad de ska göra om det skulle uppstå en hot- eller våldssituation?

Riskbedömning:

Kemiska ämnen

75Finns det rutiner för att köpa in rengöringsmedel som är så ofarliga som möjligt?

Riskbedömning:

76Undviker ni, så långt det är möjligt, att använda kemikalier som innehåller lösningsmedel, allergiframkallande ämnen eller andra hälsofarliga ämnen?

Riskbedömning:

77Finns det en förteckning över alla kemiska riskkällor?

Riskbedömning:

78Är samtliga kemiska riskkällor riskbedömda?

Riskbedömning:

79Finns det säkerhetsdatablad för samtliga kemiska produkter?

Riskbedömning:

80Vet alla hotellstädarna hur de kemiska produkterna ska hanteras?

Riskbedömning:

81Förvaras kemiska produkter på ett säkert sätt?

Riskbedömning:

82Blandas kemiska produkter på ett säkert sätt?

Riskbedömning:

Organisatorisk och social arbetsmiljö

83Får nyanställda introduktion som även omfattar de risker som finns i arbetet?

Riskbedömning:

84Finns rutiner så att även återvändare och vikarier får introduktion som även omfattar de risker som finns i arbetet?

Riskbedömning:

85Säkerställs det att informationen förstås av arbetstagarna, då inte alla talar och förstår svenska/ett gemensamt språk?

Riskbedömning:

86Sker dagliga möten för att fördela arbetet så att arbetsbelastningen blir hållbar och hälsosam för hotellstädarna?

Riskbedömning:

87Är arbetsmiljö en stående punkt på avdelningens möten?

Riskbedömning:

88Sker samråd innan städpersonalens arbetsorganisation fastställes i stort med den som hotell- och restaurangfacket utsett bland berörd städpersonal i enlighet med 7 kap 28 § 2 p i kollektivavtalet Visita-HRF?

Riskbedömning:

89Finns det tillräckligt med tid till arbetsuppgifterna?

Riskbedömning:

90Tas hänsyn till den enskildes psykiska och fysiska förutsättningar för att utföra arbetet?

Riskbedömning:

91Finns det tid för mikropauser, återhämtning och stretchning?

Riskbedömning:

92Finns det rutiner för att förebygga och hantera konflikter och kränkande särbehandling?

Riskbedömning:

93Finns det rutiner för att hjälpa varandra vid hög arbetsbelastning?

Riskbedömning:

94Har arbetstagarna fått utbildning i den tekniska utrustning som används?

Riskbedömning:

95Finns det rutiner för arbetsanpassning?

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.