Nya, förbättrade checklistor 2 december (OBS! nytt datum)

Läs om alla förbättringar och vad som händer med dina gamla checklistor.

Läs mer
Tillbaka till checklistorna
prevent.se
Ny checklista

Arbete vid skärm

Checklistan innehåller frågor om hur arbetsplatsen med bord, stol och belysning med mera är utformad och hur arbete vid skärm organiseras.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2012:2 Belastningsergonomi AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) AFS 1998:5 Arbete vid bildskärm SFS 1977:1160 Arbetsmiljölagen (AML)

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du spara länken till din checklista?

Denna checklista är inte kopplat till ett konto på www.prevent.se och du kan därför endast komma åt den via denna länken:
https://checklists.prevent.se/checklist/answer/220?key=E8TUr5Pw46L64Y8FGAXhfv-PUZD8QlNMj23Q7y4j9NU

Logga in eller registrera dig för att enkelt komma åt checklistan via Mina sidor på www.prevent.se

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Arbete vid skärm

1Är arbete vid skärm ordnat så att arbetsuppgifterna är tillräckligt varierande?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 7 §

Kommentar

Arbete vid bildskärm som är starkt styrt eller bundet i fysiskt eller psykiskt avseende eller är ensidigt upprepat får normalt inte förekomma.

Riskbedömning:

2Kan de anställda påverka hur arbetet vid skärmen planeras och genomförs?

Lag eller föreskrift: AFS 2012:2, 8 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna har möjligheter att påverka upplägget och genomförandet av det egna arbetet, så att de får tillräcklig rörelsevariation och återhämtning.

Riskbedömning:

3Erbjuds de anställda som normalt arbetar mer än en timme om dagen vid bildskärmen regelbunden synundersökning och vid behov terminalglasögon?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 6 §

Kommentar

Arbetsgivare ska se till att arbetstagare som normalt ska arbeta vid bildskärm mer än en timme under arbetsdagen genomgår synundersökning. Synundersökning ska därefter ordnas med regelbundna intervall, samt när arbetstagare uppger besvär som kan ha samband med synkraven i arbetet.

Riskbedömning:

4Har de anställda fått tillräcklig utbildning innan de börjar använda nya program eller ny utrustning?

Lag eller föreskrift: AFS 2012:2, 9 § SFS 1977:1160, 3 kap. 3 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren har tillräckliga kunskaper om hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas

Riskbedömning:

5Har arbetstagarna fått tillräcklig information eller utbildning om hur man ska arbeta för att undvika belastningsrelaterade besvär i kroppen?

Lag eller föreskrift: AFS 2012:2, 9 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren har tillräckliga kunskaper om lämpliga arbetsställningar och arbetsrörelser.

Riskbedömning:

6Tar arbetstagarna korta rörelsepauser vid långvarigt arbete vid skärmen?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 7-8 §§

Kommentar

Arbete vid bildskärm som är starkt styrt eller bundet i fysiskt eller psykiskt avseende eller är ensidigt upprepat får normalt inte förekomma. Om synbesvär eller andra belastningsbesvär till följd av bildskärmsarbete uppträder trots åtgärder, ska arbetet om möjligt ordnas så att den arbetande kan växla till andra mindre ansträngande arbetsuppgifter. Om detta inte kan ske ska den arbetande få tillräckliga pauser så att besvär inte uppstår i arbetet.

Riskbedömning:

7Om de anställda upplever fysiska besvär i kroppen av sitt arbete vid skärm, tar ni hjälp av t.ex. fysioterapeut / ergonom för att se över arbetsstationen?

Lag eller föreskrift: AFS 2001:1, 9-10 §§

Kommentar

Arbetsgivaren ska se till att det normalt inte förekommer arbete som är repetitivt, starkt styrt eller bundet. Det förebyggande arbetet ska leda till ökad variation i arbetet till exempel genom arbetsväxling, arbetsutvidgning eller pauser. Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna har möjligheter att påverka upplägget och genomförandet av det egna arbetet, så att de får tillräcklig rörelsevariation och återhämtning

Riskbedömning:

8Digitala möten:

Kommentar

Ett trådlöst headset ger möjlighet till ökad rörelse under möten.

aAnvänds trådlöst headset?

Riskbedömning:

bHar ni digitala gåmöten?

Riskbedömning:

9Vid distansarbete, undersöks den ergonomiska utformningen av datorarbetsplatsen?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 1 § Kommentarer till paragraf

Kommentar

Föreskrifterna gäller även när arbetet utförs på annan plats än huvudarbetsplatsen, t.ex. från det egna hemmet. Undersökningen kan till exempel göras med hjälp av frågorna i Prevents checklista Arbete vid skärm.

Riskbedömning:

Arbetsutrustning

10Bildskärm:

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 2-3, 5 §

Kommentar

Ljusstyrkan eller kontrasten mellan tecknen och bakgrunden på skärmen ska lätt kunna justeras av användaren och anpassas till den omgivande miljön.
En bildskärmsarbetsplats ska utformas så att det inte uppkommer besvärande bländning och reflexer från den omgivande miljön. Allmänbelysningen ska ge lämplig luminansfördelning i rummet och om det behövs ska det finnas platsbelysning. Bildskärm samt tangentbord eller motsvarande ska placeras så, att de kan anpassas till den arbetandes kroppsmått så att arbetshöjden liksom blickvinkeln till skärmen blir lämpliga.

aHar de anställda kunskap om hur man ökar och minskar textstorlek och kontrast?

Riskbedömning:

bÄr skärmen fri från reflexer, från t.ex. fönster eller belysning?

Riskbedömning:

cStår skärmen på cirka en armlängds avstånd så att synförhållandena blir bra?

Riskbedömning:

11Tangentbord:

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 5 §

Kommentar

Bildskärm samt tangentbord eller motsvarande ska placeras så, att de kan anpassas till den arbetandes kroppsmått så att arbetshöjden liksom blickvinkeln till skärmen blir lämpliga.

aFinns det tillgång till mindre tangentbord?

Riskbedömning:

bErbjuds separat numeriskt tangentbord för de anställda som arbetar med inmatning av siffror?

Riskbedömning:

12Styrdon:

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 10 §

Kommentar

Programvara och system ska vara lämpligt utformade med hänsyn till arbetsuppgiftens krav och användarens förutsättningar och behov. Vid utformning och val av programvara ska särskild hänsyn tas till de ergonomiska principer som gäller för människans förmåga att uppfatta, förstå och bearbeta information.

aErbjuds de anställda olika typer av styrdon som t.ex. mousetrapper / rollermouse och datormus för att se vad som passar dem bäst?

Riskbedömning:

bKänner de anställda till snabbkommandon med tangenterna som kan ersätta musklickningar?

Riskbedömning:

cUppmuntras de anställda att variera datormusens placering, till höger och till vänster samt centrerat framför kroppen?

Riskbedömning:

13Arbetsbord:

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 4-5 §§

Kommentar

Arbetsplatsen ska vara dimensionerad, utformad och utrustad så, att den arbetande kan inta bekväma arbetsställningar samt variera arbetsställningar och arbetsrörelser. Bildskärm samt tangentbord eller motsvarande ska placeras så att de kan anpassas till den, arbetandes kroppsmått så att arbetshöjden liksom blickvinkeln till skärmen blir lämpliga. Rekommenderat avstånd vid läsning på datorskärm är cirka 70 cm. Är bordsdjupet för kort, får underarmarna inget stöd, detta kan kompenseras med ett underarmsstöd.

aÄr arbetsbordet höj- och sänkbart, så att det går att arbeta både i sittande och stående position?

Riskbedömning:

bÄr arbetsytan tillräckligt djup / stor för att all utrustning ska få plats och ge stöd åt underarmarna?

Riskbedömning:

cErbjuds de anställda ståmatta?

Riskbedömning:

14Stol:

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 5 §

Kommentar

Arbetsstolen ska vara stadig och ge möjlighet till rörelsefrihet och en bekväm arbetsställning. Stolen ska vara lätt att ställa in. Sitsen och ryggstödet ska vara reglerbara i höjdled och ryggstödet ska kunna vinklas.

aKan stolen enkelt regleras i höjdled och kan sittdjup förändras?

Riskbedömning:

bÄr stolens hjul av rätt typ (hårda hjul på mjuka golv och mjuka hjul på hårda golv)?

Riskbedömning:

cHar de anställda fått information om hur deras stol justeras?

Riskbedömning:

15Bärbar dator:

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 4, 5 §

Kommentar

På en bärbar dator är normalt tangentbordet fast monterat ihop med skärmen och ofta högre och ibland med annorlunda tangentfunktioner, vilket kan ge nackdelar vad gäller möjligheterna att anpassa arbetsställningar och arbetssätt. Vid längre tids användning av bärbar dator är det därför en fördel att använda ett separat tangentbord. En bärbar dator innebär vissa begränsningar i arbetsställningen, bl.a. genom den ibland förekommande horisontella begränsningen i blickriktning. Av dessa skäl är en bärbar dator främst lämplig vid tillfälligt arbete.

aArbetar man endast kortare stunder vid sin bärbara dator?

Riskbedömning:

bAnvänds separat tangentbord vid längre stunders arbete med bärbar dator?

Riskbedömning:

cAnvänds stativ för bärbar dator (eller annan upphöjningsanordning) vid längre stunders arbete?

Riskbedömning:

16Finns störande ljud från skrivare, datorer eller andra ljudkällor?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 9 §

Kommentar

Emissioner från bildskärmen och tillhörande utrustning såsom buller, värme, kemiska ämnen samt elektriska och magnetiska fält, får inte vara störande eller orsaka användaren besvär eller obehag som utgör en risk för dennes säkerhet och hälsa.

Riskbedömning:

Dagsljus och belysning

17Är allmänbelysningen tillräcklig i lokalerna?

Kommentar

Den artificiella belysningen kan utformas som allmänbelysning av olika typer eller som allmänbelysning kombinerad med platsbelysning. Syftet med allmänbelysningen är att ge tillräcklig belysning såväl i det inre synfältet (på synobjektet) som i det yttre och perifera synfältet. För att undvika direktbländning bör ljuskällorna avskärmas.

Tips och råd

Gör en riktad skyddsrond med checklistan Belysning.

Riskbedömning:

18Finns tillräcklig platsbelysning vid respektive arbetsplats?

Kommentar

Den artificiella belysningen kan utformas som allmänbelysning av olika typer eller som allmänbelysning kombinerad med platsbelysning. Syftet med allmänbelysningen är att ge tillräcklig belysning såväl i det inre synfältet (på synobjektet) som i det yttre och perifera synfältet. För att undvika direktbländning bör ljuskällorna avskärmas.

Riskbedömning:

19Är det ljusharmoni i lokalen, d.v.s. ej för stora ljus- och färgkontraster?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 3 §

Kommentar

Allmänbelysningen ska ge lämplig luminansfördelning i rummet och lämplig kontrast mellan skärmen och den omgivande miljön.

Riskbedömning:

20Finns bra avskärmning av dagsljus (gardiner, persienner etc.)?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 3 §

Kommentar

Fönster ska ha justerbar anordning för avskärmning av dagsljus som lyser in på arbetsplatsen.

Riskbedömning:

21Är arbetsplatsen fri från störande bländning i synfältet?

Lag eller föreskrift: AFS 1998:5, 3 §

Kommentar

En arbetsplats med skärm ska utformas så att det inte uppkommer besvärande bländning och reflexer från den omgivande miljön.

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.