Tillbaka till checklistorna
prevent.se

Kött, chark och delikatess

Checklistan är lämplig att använda för att undersöka och minska riskerna vid kött-, chark- och delikatessavdelningen.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Kött, chark och delikatess

1Är maskiner försedda med föreskrivna skydd och i förekommande fall underspänningsskydd (skydd mot oavsiktlig återstart, t.ex. vid elavbrott):

aKöttbandsåg?

Riskbedömning:

bSkärmaskin?

Riskbedömning:

cKöttkvarn?

Riskbedömning:

dKöttberedare?

Riskbedömning:

eGrill?

Riskbedömning:

fMikrovågsugn?

Riskbedömning:

gAndra maskiner?

Riskbedömning:

2Har personalen fått utbildning och information om riskerna med maskinerna?

Riskbedömning:

3Finns underhållsrutiner för maskinerna?

Riskbedömning:

4Finns rutiner för byte av filter vid grillen?

Riskbedömning:

5Finns fungerande brandsläckare vid grill och vet personalen hur den / de ska användas?

Riskbedömning:

6Finns erforderlig skyddsutrustning vid användande av kemiska ämnen för rengöring av grill och andra maskiner?

Riskbedömning:

7Är bullret från maskinerna som används i charken störande?

Riskbedömning:

8Arbetar all personal på ett säkert sätt med maskinerna?

Tips och råd

Gå igenom maskintillverkarens instruktioner.

Riskbedömning:

9Finns varningsanslag vid maskinerna?

Riskbedömning:

10Är knivar och andra redskap:

aVäl fungerande?

Riskbedömning:

bErgonomiskt väl utformade?

Riskbedömning:

cFörvarade på lämpligt sätt och plats?

Riskbedömning:

dVäl underhållna?

Riskbedömning:

11Kan man arbeta med maskiner i lämplig arbetshöjd?

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.