Nya, förbättrade checklistor 2 december (OBS! nytt datum)

Läs om alla förbättringar och vad som händer med dina gamla checklistor.

Läs mer
Tillbaka till checklistorna
prevent.se
Ny checklista

Buller och vibrationer

Checklistan innehåller frågor om hur buller och vibrationer kan undvikas samt om arbetsgivaren erbjuder undersökningar till de arbetstagare som exponeras.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2005:16 Buller AFS 2005:15 Vibrationer

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du spara länken till din checklista?

Denna checklista är inte kopplat till ett konto på www.prevent.se och du kan därför endast komma åt den via denna länken:
https://checklists.prevent.se/checklist/answer/84?key=w11vRKZbEBX1AHm2UZz_EmTbT7YmVu-3F9w6PzFu81g

Logga in eller registrera dig för att enkelt komma åt checklistan via Mina sidor på www.prevent.se

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Buller

1Förekommer störande buller?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 5 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna till följd av exponering för buller i arbetet.

Riskbedömning:

2Har ljudnivån mätts upp?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 6 §

Kommentar

För att klarlägga om exponeringsvärdena uppnås eller överskrids ska bullerexponeringen bestämmas och mätningar utföras i den omfattning som behövs.

Riskbedömning:

3Har åtgärder vidtagits för att begränsa buller så långt det är praktiskt möjligt?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 8 §

Kommentar

Om bullerexponeringen är lika med eller överstiger något av insats- och gränsvärdena för buller avseende hörselskaderisk ska orsaken utredas och åtgärder vidtas för att minska exponeringen. Exempel på åtgärder är bullerdämpande kåpor, skärmar, eller absorbenter i tak och väggar.

Riskbedömning:

4Har arbetstagare som utsätts för buller informerats om risken för skada och hur denne ska skydda sig?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 14 §

Kommentar

Om bullerexponeringen är lika med eller överstiger något av insats- och gränsvärdena för buller avseende hörselskaderisk ska arbetstagarna få information och utbildning om de risker som uppkommer i samband med bullerexponering.

Riskbedömning:

5Finns varningsskyltar i särskilt bullriga utrymmen eller invid bullriga maskiner där arbetstagare stadigvarande vistas?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 10 §

Kommentar

Arbetsplatser där arbetstagarna kan exponeras för buller som är lika med eller överstiger något av insats- och gränsvärdena för buller avseende hörselskaderisk ska ha varningsskylt med symbolen RISK FÖR HÖRSELSKADA. ANVÄND HÖRSELSKYDD.

Riskbedömning:

6Finns vid behov tillgång till bra hörselskydd med rätt dämpförmåga?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 12 §

Kommentar

Om de risker som uppstår vid bullerexponering inte kan förebyggas med andra medel, ska ändamålsenliga hörselskydd som passar berörda arbetstagare användas av dem.

Riskbedömning:

7Är hörselskydden i gott skick och underhålls väl?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 12 §

Kommentar

Hörselskydd ska väljas så att risken för hörselskador
elimineras eller minimeras. Hörselskydden ska underhållas väl.

Riskbedömning:

8Begärs bullerdata vid inköp av nya maskiner, tekniska anordningar etc?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 4 §

Kommentar

Val av lämplig arbetsutrustning som ger så lågt buller som möjligt med tanke på det arbete som ska utföras. Utrustning som avger så lite buller som möjligt ska således väljas.

Riskbedömning:

9Erbjuder arbetsgivaren hörselundersökning till de arbetstagare som exponeras för buller som är lika med eller överstiger något av de övre insatsvärdena?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 16 §

Kommentar

Arbetstagare som exponeras för buller som är lika med eller överstiger något av insats- och gränsvärdena för buller avseende hörselskaderisk ska av arbetsgivaren erbjudas hörselundersökning.

Riskbedömning:

Vibrationer

10Har arbetsgivaren låtit undersöka arbetsförhållandena och bedömt de risker som kan uppkomma till följd av exponering för vibrationer i arbetet?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:15, 4 §

Kommentar

Resultatet ska innehålla vibrationsvärden från maskinerna / utrustningen och användningstid för olika moment. Vibrationernas storlek kan uppskattas, mätas eller uppges av tillverkaren i bruksanvisningen. När man vet vibrationernas storlek och användningstiden uppskattar man hur stor exponeringen för vibrationer blir för varje arbetstagare under en arbetsdag. På arbetsmiljöverkets webb finns en vibrationskalkylator som kan användas för att uppskatta vibrationsexponeringen och lägga samman exponering från olika arbetsuppgifter under dagen. Resultaten jämförs sedan mot insatsvärdet och gränsvärdet för hand- och armvibrationer.

Riskbedömning:

11Väljs arbetsutrustning som ger så liten vibrationspåverkan som möjligt för arbetstagare som utsätts för vibrationer?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:15, 8 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska välja arbetsutrustning, som ger så liten vibrationspåverkan som möjligt med tanke på det arbete som ska utföras. Se till att ha koll på den senaste teknikutvecklingen och kravställ eller jämför vibrationsvärden vid inköp av ny utrustning.

Riskbedömning:

12Får arbetstagare som utsätts för vibrationer information och utbildning om riskerna och hur de ska hanteras?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:15, 11 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska säkerställa att arbetstagare som utsätts för risker till följd av vibrationsexponering får information och utbildning rörande dessa risker. Det är viktigt att särskilt beakta att vibrationsexponeringen kan öka kraftigt vid felaktigt handhavande och bristande underhåll av maskiner och utrustning. Skaderisken ökar vid till exempel direkt beröring av vibrerande verktygsdelar som mejslar och liknande hos handhållna verktyg. Det är därför mycket viktigt att tillverkarnas instruktioner för användning och underhåll följs.

Riskbedömning:

13Anordnas medicinsk kontroll till arbetstagare som arbetar med vibrerande verktyg om exponeringen

Lag eller föreskrift: AFS 2005:15, 12 §, 13 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska anordna medicinsk kontroll för de arbetstagare som exponeras för vibrationer om exponeringen 1. Överstiger insatsvärdena för hand- och armvibrationer. 2. Misstänks kunna orsaka ohälsa eller 3. Orsakat eller misstänks orsakat vibrationsskador hos annan arbetstagare. Om det framkommer tecken på vibrationsskada hos arbetstagare, som genomgått medicinska kontroller ska arbetsgivaren göra en ny undersökning och riskbedömning.

aöverstiger insatsvärdet för hand- och armvibrationer (2,5 m/s2)?

Riskbedömning:

bmisstänks orsaka ohälsa?

Riskbedömning:

char orsakat vibrationsskador hos någon annan arbetstagare som arbetar på ett liknande sätt?

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.