Tillbaka till checklistorna
prevent.se

Svetsning - Allmänt

Checklistan tar upp frågor om arbetsmetod, kemiska hälsorisker och skyddsutrustning med mera vid svetsning.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2019:3 Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2012:2 Belastningsergonomi AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2006:4 Användning av arbetsutrustning AFS 2005:16 Buller AFS 2005:15 Vibrationer AFS 1992:9 Smältsvetsning och termisk skärning

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Svetsning - Allmänt

1Finns säkerhetsdatablad för alla kemiska produkter som används i verksamheten och som är märkta med faropiktogram / farosymbol?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 13 §

Kommentar

Berörda arbetstagare ska informeras om vilka hälso- och
olycksfallsrisker som är förbundna med de kemiska riskkällor som hanteras eller på annat sätt förekommer verksamheten. Säkerhetsdatablad, risk- och skyddsinformation ska finnas.

Riskbedömning:

2Har svetsarna tillräckliga kunskaper och ett utbildningsintyg?

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 2 §

Kommentar

Arbetsgivare ska se till att arbetstagare som arbetar med svetsning eller skärning har tillräckliga kunskaper för arbetet. Försäkringsbolagen kräver certifierade hetarbetare.

Riskbedömning:

3Finns skriftligt svetstillstånd utfärdat av arbetsledning, ansvarig säkerhetschef?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 36 § AFS 1992:9, Bilaga 1

Sanktionsbelagt

Kommentar

Svetstillstånd för tillfälligt arbete. Arbetstillstånd i slutna utrymmen kompletterar brandskyddsreglerna om svetstillstånd.

Riskbedömning:

4Om det finns arbets- och skyddsinstruktioner som ska följas, känner svetsarna till och följer dem?

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 2 §

Kommentar

Arbetstagare som arbetar med svetsning eller skärning ska ha tillräckliga kunskaper för arbetet. Skriftliga hanterings- och skyddsföreskrifter som behövs för arbete ska finnas tillgängliga.

Riskbedömning:

5Känner alla svetsare till riskerna vid:

asvetsning i särskilda material?

Kommentar

Svets- och skärarbeten ska planeras och utföras så att expositionen för svetsrök blir så låg som möjligt. Särskilda material kan vara t.ex. galvat (zinkfrossa), aluminium (ozonbildning), rostfritt (cancerframkallande krom i svetsröken) och olegerat stål, manganlegerat stål (mangan som kan påverka finmotorik) rostfritt (cancerframkallande krom i svetsröken).

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 3 §
Riskbedömning:

bsvetsning av / i behållare som innehållit t.ex. klorerade lösningsmedel eller andra platser där klorerade kolväten kan finnas?

Kommentar

Svetsning eller skärning får inte utföras om ångor av klorerade kolväten kan tränga fram till svetsplatsen i sådan omfattning att hälsofara uppstår. (OBS! Risk för bildning av stridsgasen fosgen och andra farliga ämnen.)

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 9 §
Riskbedömning:

csvetsning av ytbehandlat eller oljigt arbetsstycke och om möjligt att den yta som upphettas måste renslipas före svetsning?

Kommentar

Svets- och skärarbeten ska planeras och utföras så att expositionen för svetsrök blir så låg som möjligt. För att undvika rök- och gasutveckling från målning eller annan ytbeläggning behöver man frilägga grundmaterialet minst 10 cm från värmningsstället.

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 3 §
Riskbedömning:

6Vet arbetstagare som slipar och slaggar hur länge de kan arbeta med / utsättas för buller / vibrationer över gränsvärdet?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 14 § AFS 2005:15, 11 §

Kommentar

Om bullerexponeringen överstiger gränsvärden ska arbetstagarna få information och utbildning om de risker som uppkommer. Arbetstagare som utsätts för risker till följd av vibrationsexponering ska få information och utbildning rörande dessa risker.

Riskbedömning:

7Om verktyg används, t.ex. slagghacka handhacka, slipmaskin - finns och används vibrationsdämpad slipmaskin som dessutom har vibrationsdämpat stödhandtag?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:15, 8 §

Kommentar

Välj arbetsutrustning med lämplig ergonomisk utformning som ger så liten vibrationspåverkan som möjligt med tanke på det arbete som ska utföras.

Riskbedömning:

8Vid höga bullernivåer, har hörselskydden tillräcklig dämpförmåga?

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 12 §

Kommentar

Om de risker som uppstår vid bullerexponering inte kan förebyggas med andra medel, ska ändamålsenliga hörselskydd som passar berörda arbetstagare användas.

Riskbedömning:

9Vid inköp av maskiner, verktyg och annan utrustning som bullrar och vibrerar, väljs de maskiner som bullrar och vibrerar minst?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:4, 3 §

Kommentar

Undersökning och riskbedömning ska göras för att bedöma om den arbetsutrustning som väljs och används är lämplig för det arbete som ska utföras.

Riskbedömning:

10Är svetspistolen greppvänlig, t.ex. ligger den bra i handen och är lätt att hantera?

Lag eller föreskrift: AFS 2012:2, 6 §

Kommentar

Svetsning och skärning ska ordnas så att långvarig statisk eller på annat sätt olämplig arbetsbelastning undviks. Arbetsutrustningen ska vara dimensionerad och utformad för det arbete som ska utföras och för de belastningar som går att förutse.

Riskbedömning:

11Används självbländande svetsvisir som minskar belastningen på nacken?

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 23 §

Kommentar

Vid svetsning och skärning ska utrustning som skyddar ögonen mot optisk strålning användas.

Riskbedömning:

12Finns och används hjälpmedel för hantering och transport av utrustningen?

Lag eller föreskrift: AFS 2012:2, 6 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska vidta lämpliga åtgärder, framför allt när det gäller arbetsmiljöns utformning och de krav arbetsuppgiften ställer.

Riskbedömning:

13Är arbetsplatsen säker för att utföra arbetet - fritt från explosiva gaser / material?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 8 §, 33 §

Kommentar

En bedömning ska göras om och när åtgärder behövs för att begränsa risken för att en kemisk riskkälla orsakar ohälsa eller olycksfall. Åtgärderna är; Begränsning av hantering av kemiska riskkällor som kan medföra att antändbara halter i luften bildas. Begränsning av antändningskällor som kan ge upphov till brand eller explosion. Utformning av arbetslokaler och tekniska anordningar så att en brand eller explosion medför minsta möjliga risk för personskador.

Riskbedömning:

14Har ventilation (gäller enbart arbete i känsliga miljöer) och brandlarm stängts av innan arbetets start?

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 3 §

Kommentar

Svets- och skärarbeten ska planeras och utföras så att expositionen för svetsrök blir så låg som möjligt.

Riskbedömning:

15Är kläderna tillräckligt luftiga så att de inte blir för varma på grund av värmestrålningen?

Kommentar

Personlig skyddsutrustning som omgärdar de delar av kroppen som ska skyddas ska så långt möjligt vara tillräckligt ventilerad för att begränsa den svettning som uppkommer genom användningen.

Riskbedömning:

16Är skyddskläderna heltäckande så att huden skyddas mot UV-strålning från ljusbågen?

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 24 §

Kommentar

Hudskador ska förebyggas genom täckande klädsel.

Riskbedömning:

17Är skyddskläder av svårantändligt material?

Sanktionsbelagt

Kommentar

Försäkran om överenstämmelse och CE-märkning. (OBS! CE-märkta och avsedda för svetsning.)

Riskbedömning:

18Om någon svetsare använder glasögon, undviks användning av läsglasögon vid svetsning?

Lag eller föreskrift: AFS 1992:9, 23 §

Kommentar

För att undvika ögonskador behöver ögonen skyddas med skyddsglas. Lämplig täthetsgrad anges i svensk standard SS 88 21 14, Ögonskydd-Skyddsglas för svetsning och liknande processer-Fordringar. Användning av läsglasögon gör att man kommer för nära svetsplymen.

Riskbedömning:

Medicinsk kontroll - Läkarundersökning

19Finns behov av medicinsk kontroll för anställda som:

autsätts för buller över gränsvärdet eller om det finns risk för hörselskador?

Kommentar

De arbetstagare som exponeras för buller som överstiger något av gränsvärdena ska av arbetsgivaren erbjudas hörselundersökning. Denna ska utföras av läkare eller annan person med lämpliga kvalifikationer och på läkares ansvar.

Lag eller föreskrift: AFS 2005:16, 16 §
Riskbedömning:

butsätts för vibrationer i arbetet över gränsvärdet eller om man misstänker vibrationsskador?

Kommentar

Arbetsgivaren ska erbjuda medicinsk kontroll till de arbetstagare som exponeras för vibrationer som överstiger gränsvärden.

Lag eller föreskrift: AFS 2005:15, 12 §
Riskbedömning:

csvetsar i andra material av polyuretan eller epoxi m.m. som vid upphettning kan bilda giftiga luftburna föreningar?

Kommentar

Då riskbedömning har visat att det kan förekomma exponering för allergiframkallande kemiska produkter ska arbetsgivaren erbjuda läkarundersökning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet.

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 37a, 37f §§
Riskbedömning:

20Om någon svetsare har pacemaker, defibrillator, insulinpump eller annat implantat, har samråd skett med läkare?

Lag eller föreskrift: AFS 2019:3, 2 §

Kommentar

(Risk att implantatens funktion störs.) När en riskbedömning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete visar att det är motiverat att genomföra medicinska kontroller av arbetstagarna ska sådana kontroller erbjudas dem av arbetsgivaren.

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.