Tillbaka till checklistorna
prevent.se

Arbete i trånga utrymmen

Checklistan innehåller frågor om hur arbetet i trånga utrymmen utformats avseende arbetsställningar, ventilation med mera. Syftet är att skapa ett riskfritt arbete i trånga utrymmen.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning AFS 2012:2 Belastningsergonomi AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2006:4 Användning av arbetsutrustning AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) AFS 1982:3 Ensamarbete

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Trånga utrymmen

1Har en arbetsberedning med riskbedömning gjorts innan arbetet startar?

Lag eller föreskrift: AFS 2001:1, 8 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet.

Riskbedömning:

2Kan man göra någonting som underlättar arbetet i trånga utrymmen?

Lag eller föreskrift: AFS 2001:1, 10 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska omedelbart eller så snart det är praktiskt möjligt genomföra de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Arbetsgivaren ska också vidta de åtgärder som i övrigt behövs för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö.

Riskbedömning:

3Finns tillräckligt utrymme för användning av verktyg / hjälpmedel?

Lag eller föreskrift: AFS 2020:1, 22 §

Kommentar

Arbetsplatser ska ha de lokaler och andra utrymmen som behövs med hänsyn till verksamheten, så att risken för ohälsa och olycksfall begränsas.

Riskbedömning:

4Används lätthanterliga och lätta verktyg?

Lag eller föreskrift: AFS 2006:4, 13 §

Kommentar

En arbetsutrustning ska användas med lämpliga arbetsställningar och arbetsrörelser och även i övrigt på ett ergonomiskt lämpligt sätt.

Riskbedömning:

5Är det två som kan hjälpas åt eller turas om så att ingen behöver arbeta länge i besvärlig arbetsställning?

Lag eller föreskrift: AFS 2012:2, 6 § AFS 1982:3, 4 §

Kommentar

Arbetsgivaren ska ordna arbetsplatsen så att man minskar eller undviker risken för arbetstagarna att drabbas av belastningsbesvär. Innebär ensamarbete påtaglig risk för kroppsskada genom olycksfall ska det ordnas så att arbetstagaren kan få snabb hjälp i en nödsituation. Kan godtagbar säkerhet inte erhållas på annat sätt får arbetet inte utföras som ensamarbete.

Riskbedömning:

6Finns det god ventilation vid arbete i trånga utrymmen?

Kommentar

Uteluft ska tillföras arbetslokaler och personalutrymmen i tillräcklig mängd.

Riskbedömning:

7Finns bra allmänbelysning i de trånga utrymmena?

Lag eller föreskrift: AFS 2020:1, 135 §

Kommentar

Arbetsplatser ska ha en belysning som är anpassad till verksamheten och de synkrav arbetsuppgifterna innebär, samt de enskilda arbetstagarnas syn och övriga förutsättningar.

Riskbedömning:

8Har arbetstagarna fått instruktion eller information för att undvika ohälsa eller olycksfall?

Lag eller föreskrift: AFS 2001:1, 7 §

Kommentar

Kunskaper om arbetet och riskerna i arbetet ska vara tillräckliga för att ohälsa och olycksfall förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås.

Riskbedömning:

9Har det undersökts om det trånga utrymmet innehåller låg syrehalt, explosiva eller farliga gaser?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 8 §

Kommentar

Bedömning ska göras om och när åtgärder behövs för att begränsa risken för att en kemisk riskkälla orsakar ohälsa eller olycksfall i den egna verksamheten. Bedömningen ska leda till beslut om vilka åtgärder som ska vidtas för att begränsa riskerna.

Riskbedömning:

10Har arbetstillstånd utfärdats vid arbete i trånga utrymmen med låg syrehalt, explosiva eller farliga gaser?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 36 §

Sanktionsbelagt

Kommentar

Innan ett arbete påbörjas ska arbetsgivaren, eller annan som har motsvarande skyldigheter, ha lämnat sitt skriftliga godkännande på ett dokument som innehåller hanterings- och skyddsinstruktioner, och ett intygande av den som ska utföra arbetet att denne tagit del av och kommer att följa instruktionerna.

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.