Tillbaka till checklistorna
prevent.se

Arbete i slutna rum

Checklistan innehåller frågor om hur arbetet i ett slutet rum kan utföras på ett riskfritt sätt. Ett slutet utrymme är cistern, brunn, silo, lastutrymme eller liknande där utrymmet inte kan ventileras så att luftens sammansättning blir säker.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Arbete i slutna rum

1Kommer arbete ske i slutet utrymme?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 31 §

Kommentar

Ett slutet utrymme är cistern, brunn, silo, lastutrymme eller liknande där utrymmet inte kan ventileras så att luftens sammansättning blir säker.

Riskbedömning:

2Görs en riskbedömning innan arbete påbörjas i slutet utrymme?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 5 §

Kommentar

Arbete får inte påbörjas innan en undersökning och riskbedömning har genomförts och nödvändiga åtgärder vidtagits för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

Riskbedömning:

3Undersöks och bedöms luften varje gång arbete ska påbörjas i ett slutet utrymme?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 5 §

Kommentar

Luften ska undersökas och bedömas varje gång arbete ska påbörjas. Om det inte är uppenbart att luften är säker ska luftens innehåll av syrgas och hälsofarliga ämnen mätas och explosionsrisken bedömas genom att mäta av halten brännbara gaser och ångor.

Riskbedömning:

4Behöver luften kontrolleras fortlöpande under arbetet?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 31 §

Kommentar

Exempel på när luften behöver kontrolleras fortlöpande under arbetet är vid arbete i utrymmen där det finns avloppsvatten, latrin och gödsel eftersom det då kan avges metangas som medför explosionsrisk och hälsofarliga gaser som svavelväte och kolmonoxid. Dessutom kan halten syrgas i utrymmet minska. Om inte tillräcklig ventilation kan ordnas behöver andningsskydd användas som skyddar mot ämnena.

Riskbedömning:

5Har de kemiska riskkällorna som kan förväntas förekomma förtecknats och identifieras?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 6 §

Kommentar

Kemiska riskkällor som kan förväntas förekomma i verksamheten ska identifieras och förtecknas. Riskkällorna ska ges ett namn som, för farliga kemiska produkter, inte får skilja sig från det namn som används vid märkning enligt AFS 2014:43, 19 §. Datum när uppgifterna förtecknades ska anges och för respektive riskkälla ska framgå typ av farlighet, på vilken plats den förvaras och annars förekommer, om hygieniskt gränsvärde finns och vilka andra särskilda regler som kan gälla för riskkällan.

Riskbedömning:

6Övervakas arbete i slutet utrymme så att snabb hjälp kan erhållas?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 32 §

Kommentar

Arbete i slutet utrymme ska övervakas så att snabb hjälp kan erhållas. Lyft av person ska vara förberett.

Riskbedömning:

7Har ett arbetstillstånd lämnats till arbetstagaren(na) som ska arbeta i slutet utrymme?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 36 §

Kommentar

Innan ett arbete enligt AFS 2014:43, 36 § punkt 1–3 påbörjas ska arbetsgivaren, eller annan som har motsvarande skyldigheter, ha lämnat sitt skriftliga godkännande. Dokumentet ska benämnas arbetstillstånd och bevaras i minst tre månader efter det att arbetet avslutats.

Riskbedömning:

8Innehåller arbetstillståndet hanterings- och skyddsinstruktioner för arbetsuppgiften som ska utföras i det slutna utrymmet?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 36 §

Kommentar

Dokument (arbetstillståndet) ska innehålla hanterings- och skyddsinstruktioner samt andra rutiner som behövs för arbetsuppgiften.

Riskbedömning:

9Har arbetstagaren(na) intygat att man tagit del av hanterings- och skyddsinstruktionerna och att man kommer att följa dem?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 36 §

Kommentar

Den som ska utföra arbetet ska intyga att denne tagit del av och kommer att följa instruktionerna i arbetstillståndet.

Riskbedömning:

10Ska arbetet utföras på ett gemensamt arbetsställe?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 36 §

Kommentar

Om arbetsstället är gemensamt ska det först godkännas av samordningsansvarig innan det får påbörjas.

Riskbedömning:

11Har riskbedömningen lett till att åtgärder behöver vidtas?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 8 §

Kommentar

En bedömning ska göras om och när åtgärder behövs för att begränsa risken för att en kemisk riskkälla orsakar ohälsa eller olycksfall i den egna verksamheten.

Riskbedömning:

12Har denna riskbedömning och beslut om åtgärder dokumenterats?

Lag eller föreskrift: AFS 2011:19, 10 §

Kommentar

Resultatet av en riskbedömning och besluten om åtgärder ska dokumenteras enligt det innehåll som anges i AFS 2014:43, 10 §.

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.