Restauranger och storkök
Checklistan innehåller frågor om hygien, utrustning, säkerhet och personalutbildning. Den används för att säkerställa en säker arbetsmiljö.
Checklistan innehåller frågor om hygien, utrustning, säkerhet och personalutbildning. Den används för att säkerställa en säker arbetsmiljö.
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Frågor
Dokumentnamn | |
---|---|
Restauranger och storkök | |
Område/plats | Datum |
Invalid Date | |
Godkänd av | Deltagare |
Beskrivning | Listan baseras på följande föreskrifter |
Checklistan innehåller frågor om hygien, utrustning, säkerhet och personalutbildning. Den används för att säkerställa en säker arbetsmiljö. |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
1. Om det finns lastkaj, är den skyddad mot regn och snö samt upplyst? |
| ||||||
2. Är varumottagningen ordnad så att det inte drar eller läcker in avgaser (t.ex. med luftsluss)? |
| ||||||
3. Finns utrymme för ankommande och avgående gods samt returemballage? |
| ||||||
4. Levereras varorna in i restaurangen av leverantören? |
| ||||||
5. Är transportvägarna lättframkomliga, utan trösklar, rymliga, utan trappsteg eller lutande plan och med uppställbara dörrar? |
| ||||||
6. Finns hiss för transport mellan våningsplan och är den tillräckligt stor? |
| ||||||
7. Finns och används transport- eller lyfthjälpmedel för tunga råvaror, kantiner, backar m.m? |
| ||||||
8. Om lyfthjälpmedel saknas, hjälps två och två åt vid tunga eller besvärliga lyft? |
| ||||||
9. Utbildas personalen i lyft- och bärteknik samt förflyttningsteknik? |
| ||||||
10. Har transportvagnar relativt stora, låsbara och mjuka hjul, för att bullra mindre och är de stabila? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
11. Är förrådsutrymmena tillräckliga? |
| ||||||
12. Finns det lyfthjälpmedel för tunga förpackningar etc eller kan mindre förpackningar väljas vid inköp? |
| ||||||
13. Finns tunga varor och varor som används i stora mängder i lagom plockhöjd (över knä- och under axelhöjd)? |
| ||||||
14. Kan dörren till frysrummet öppnas inifrån och finns belysning och fungerande nödsignal i frysrummet som hörs på ett bemannat ställe (oblockerad nödsignalknapp c:a 0.5 m över golvnivå)? |
| ||||||
15. Finns och används skyddskläder och handskar mot kyla vid arbete i frysrum? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
16. Vid skalmaskin: | |||||||
a) Tippas varor i skalmaskin utan tunga lyft, t.ex. från stödyta och från mindre säckar? |
| ||||||
b) Kan skalade varor tappas av direkt i vagn? |
| ||||||
c) Står skalmaskinen fast och stadigt och har den förreglat skydd? |
| ||||||
17. Har stora grytor och stekbord spärr som hindrar ofrivillig stjälpning och kan stora grytor omröras automatiskt? |
| ||||||
18. Kontrolleras alla trycksatta anordningar i klass A eller B återkommande av ett externt kontrollorgan enligt plan? |
| ||||||
19. Finns uppdaterade skyltar på kontrollerade behållare? (Behållare = en trycksatt anordning som inte är en rörledning.) |
| ||||||
20. Står blandaren fast och stadigt och har den förreglat skydd? |
| ||||||
21. Är gejderställ i kokskåp och ugn i lämplig arbetshöjd, med låsbara hjul och spärr på tre sidor för blecken? |
| ||||||
22. Om manuellt skött skärmaskin används för stora mängder, kan en halv- eller helautomatisk skaffas istället? |
| ||||||
23. Finns varningsanslag vid skärmaskin och köttkvarn och har maskinerna förreglat skydd? |
| ||||||
24. Finns arbets- och skyddsinstruktioner vid maskinerna? |
| ||||||
25. Har personalen fått utbildning och information om riskerna med maskinerna och följs instruktionerna? |
| ||||||
26. Är åtkomligheten runt maskiner, spisar m.m. god för rengöring och service? |
| ||||||
27. Är arbetshöjden vid kallskänk och vid maskiner lätt att anpassa individuellt? |
| ||||||
28. Finns möjlighet att göra åtminstone vissa arbeten sittande (t.ex. ståstödstol) och är stolarna enkelt höj- och sänkbara? |
| ||||||
29. Finns tappställe med blandare för varmt och kallt vatten där det behövs för arbetet? |
| ||||||
30. Finns fönster så man kan se ut, direkt eller via angränsande rum? |
| ||||||
31. Om det behövs, finns platsbelysning vid kallskänk? |
| ||||||
32. Finns väl fungerande utsug, t.ex. kåpa som fångar in all uppåtstigande varm luft över stekbord, grill, grytor m.m? |
| ||||||
33. Rengörs filter och fettavskiljare m.m. regelbundet t.ex. veckovis eller finns filtervakt som indikerar när filter ska bytas eller finns flamskyddsfilter? |
| ||||||
34. Är gasflaskor placerade så att de inte kan falla? |
| ||||||
35. Är fritösen placerad så att den inte kan starta en brand, att det inte kan stänka vatten i den och att ingen kan snubbla mot den? |
| ||||||
36. Är heta/varma ytor och handtag isolerade eller skyddade så att man inte kan bränna sig och att de inte strålar ut värme? |
| ||||||
37. Finns fungerande kolsyresläckare och brandfilt vid stekytor och fritös och vet personalen hur de ska användas? |
| ||||||
38. Är elektrisk utrustning och sladdar hela och jordade och görs fortlöpande underhåll? |
| ||||||
39. Finns dämpmatta eller dämpmassa på plåtar, vagnar, skåp och hyllor eller liknande av plåt för att minska uppkomsten av buller i samband med stötar och slag? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
40. Har diskmaskin lagom arbetshöjd och tillräcklig kapacitet? |
| ||||||
41. Finns tillräckliga utrymmen för smutsig och ren disk (också buffertlager), för vagnar m.m. och flyter diskgodset genom disken med så få lyft som möjligt? |
| ||||||
42. Finns avfallsbehållare för matrester? |
| ||||||
43. Finns och används hörselskydd? |
| ||||||
44. Finns och används skyddshandskar? |
| ||||||
45. Undviks påfrestande eller ensidiga arbetsställningar? |
| ||||||
46. Undviks arbete i felaktig arbetshöjd? |
| ||||||
47. Doseras handdiskmedel direkt via kranen eller doserpump (liten risk för överdosering)? |
| ||||||
48. Vid blötläggning, används lätt urtagbar insats med perforerad botten? |
| ||||||
49. Underhålls bandtransportörerna regelbundet så att de går jämnt och har välsmorda stödrullar? |
| ||||||
50. Vid flertanksmaskiner, finns draperi som täcker hela in- och utmatningsöppningen? |
| ||||||
51. Finns kåpa som fångar in all uppåt-stigande varm luft (kan testas med rök) över diskmaskinerna? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
52. Är säkerhetsdatablad för kemiska produkter (också diskmedel) tillgängliga för personalen? |
| ||||||
53. Följs skyddsanvisningarna vid användning av kemiska produkter? |
| ||||||
54. Är alla hälsofarliga kemiska produkter märkta och finns förteckningar över dem? |
| ||||||
55. Kan ni byta till mindre hälsofarliga / miljömärka produkter eller mikrofibermoppar / -dukar? |
| ||||||
56. Utbildas personalen om användningsområden för och risker med rengöringsmedlen, t.ex. allergier? |
| ||||||
57. Följs doseringsanvisningar för diskmedel, rengöringsmedel etc? |
| ||||||
58. Doseras medlen från slutet system t.ex. direkt från förpackning eller slutet via centralt doseringssystem, från förråd? |
| ||||||
59. Om frätande kemikalier doseras öppet, används ögonskydd och finns ögondusch? |
| ||||||
60. Används skyddshandskar vid all putsning (silver, koppar, mässing etc)? |
| ||||||
61. Används alltid skyddshandskar vid hudkontakt med rengöringslösningar / kemikalier vid arbete mer än 15 minuter, med tunn bomullsvante inuti? |
| ||||||
62. Om högtrycksrengöring används: | |||||||
a) Kan den bytas ut mot lågtryck (som innebär mindre risker) |
| ||||||
b) Läggs rengöringsmedlet alltid på med lågt tryck (spolning med högt)? |
| ||||||
c) Används golvramp som hindrar att sprayen sprids upp i luften? |
| ||||||
d) Är samtliga slangkopplingar på högtryckssidan fabriksmonterade (ej slangklämmor)? |
| ||||||
e) Har sprutpistolen ”dödmansgrepp” och skyddsbygel? |
| ||||||
f) Är personalen utbildad på högtryckstvätt, risker och skyddsåtgärder? |
| ||||||
g) Finns rutiner för hur rengöring av lokaler etc ska genomföras? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
63. Finns belysning och tillräcklig ventilation i soprummet och är det ordning och reda i soprummet? |
| ||||||
64. Har arbetstagarna fått kunskap (om kemiska och mikrobiologiska risker) och information samt instruktioner för hanteringen av sopor och källsorterat avfall? |
| ||||||
65. Har soprummet tillräckligt med utrymme för de olika avfallstyperna? |
| ||||||
66. Används lämpliga handskar och redskap vid packning och hantering av avfall? |
| ||||||
67. Finns kylt soprum för matavfall? |
| ||||||
68. Förvaras olja och fett i särskilda behållare och tas det om hand enligt anvisningar från renhållningsverk / kommunens miljö och hälsoskyddskontor? |
| ||||||
69. Lämnas så mycket som möjligt av ert avfall till återvinning eller återanvändning (glas, papper, kartong, batterier m.m)? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
70. Går det lätt att öppna dörren mellan matsal / kök? |
| ||||||
71. Finns risk för krockar vid passage mellan matsal och kök? |
| ||||||
72. Har belysningen mjuka övergångar mellan lokalerna så att man inte blir bländad? |
| ||||||
73. Är utrymmet mellan borden tillräckligt och är stolarna så utformade att man lätt kommer emellan vid bordsdukning? |
| ||||||
74. Om fatservering förekommer: | |||||||
a) Kan ni övergå till tallriksservering? |
| ||||||
b) Använder ni serveringsvagn när det är möjligt? |
| ||||||
75. Finns serveringsstationer / serveringsskåp i matsalen för närförråd och avlastning? |
| ||||||
76. Vid portionering: | |||||||
a) Kan portionering ersättas med självtag? |
| ||||||
b) Är mat, porslin och portioneringsdisk placerade så att man arbetar så nära kroppen som möjligt? |
| ||||||
c) Kan arbetstekniken förändras så att arbetet görs lugnare, med mjukare rörelser, att hand / tallrik ibland vilas mot en yta och med mikropauser? |
| ||||||
d) Är utlämningsdiskens höjd anpassad så att man inte behöver arbeta med händerna ovanför axlarna eller hålla /sätta ned tallrikarna långt bort från kroppen? |
| ||||||
77. Vid brickdukning, kan brickflöde och arbetshöjd anpassas individuellt? |
| ||||||
78. Är bullret (även från musik) acceptabelt så att man t.ex. kan prata med gästerna i vanlig samtalston? |
| ||||||
79. Behövs bullerdämpande fötter eller glidknoppar på stolar och bord? |
| ||||||
80. Är golven gjorda i olika sträva och hårda material? |
| ||||||
81. Finns nivåskillnader eller annat som upplevs som besvärligt t.ex. hala golv, ojämn beläggning, eller avsaknad av halkskydd? |
| ||||||
82. Är arbetsorganisationen upplagd så att man kan variera/växla arbetsuppgifter och ta regelbundna pauser? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
83. Är kassaarbetsplatsen utformad så att | |||||||
a) man ser brickor och kunder bra? |
| ||||||
b) den är höj- och sänkbar och / eller att arbetsställningen kan varieras? |
| ||||||
84. Om det behövs, finns platsbelysning vid kassa- / bongapparaten? |
| ||||||
85. Fungerar transporter till och från baren bra (t.ex. med vagn)? |
| ||||||
86. Finns möjlighet att sitta och att gå ifrån baren ibland (t.ex. ståstödstol)? |
| ||||||
87. Är golvet i baren bra att stå och gå på (ej för hårt)? |
|
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Riskvärdering: | Riskbeskrivning | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Låg | Medel | Hög | |||||
88. Är arbetet upplagt så att ingen enbart arbetar med ensidiga eller tunga arbeten? |
| ||||||
89. Upplevs någon arbetsuppgift som så stressig att arbetsfördelningen behöver ses över? |
| ||||||
90. Används arbetsskor med låg klack alt. varierande klackhöjd och mjuk sula? |
| ||||||
91. Känner de anställda till de risker för hot och våld som finns i arbetet? |
| ||||||
92. Har ni bedömt riskerna för hot och våld? |
| ||||||
93. Har ni vidtagit åtgärder för att minska riskerna t.ex. se över bemanning, larm, penninghantering och säkerhetsrutiner? |
| ||||||
94. Har personalen kunskap om de rutiner och säkerhetsbestämmelser som gäller? |
| ||||||
95. Har de anställda fått utbildning i att förebygga hot och våld och hur man ska agera i situationer med hot eller våld i arbetet? |
| ||||||
96. Om matavfallskvarn finns: | |||||||
a) Finns tillstånd från kommunens VA-verk? |
| ||||||
b) Finns ingreppsskydd? |
| ||||||
97. Vid inköp av | |||||||
a) maskiner, begärs bullerdata? |
| ||||||
b) fritös, väljs en med avtappning i botten för olja och rengöringsmedel? |
| ||||||
c) av kaffe-, juice- eller milkshakemaskin, väljs en som medger bra arbetsställning vid påfyllning och rengöring? |
|
Övrigt Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan |
---|
© Prevent – Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO och PTK
Fler checklistor hittar du på www.prevent.se/checklistor