Använd checklistan för förberedelser och hantering av vaccination på arbetsplatsen för det nya coronavirusets (SARS CoV-2). Checklistan innehåller frågor om rutiner för smittrisker, kommunikation och information, lokalens beskaffenhet och rutiner kring hanteringen vid vaccination på arbetsplatsen. Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt. En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.
Checklistan baseras på delar av följande lagar och föreskrifter: AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning AFS 2018:4 Smittrisker AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)
Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor
Denna checklista är inte kopplat till ett konto på www.prevent.se och du kan därför endast komma åt den via denna länken:
https://checklists.prevent.se/checklist/answer/236?key=nrEW4MxartWQaqG0mmpXxM7CZbIbZd9uEaIthB2DTWY
Logga in eller registrera dig för att enkelt komma åt checklistan via Mina sidor på www.prevent.se
Dokumentnamn | |||
---|---|---|---|
Vaccination på arbetsplatser | |||
Checklistans namn | Datum | Version | |
Företag | Framtagen av | Godkänd av | |
Deltagare | |||
Beskrivning | Listan baseras på följande föreskrifter | ||
Använd checklistan för förberedelser och hantering av vaccination på arbetsplatsen för det nya coronavirusets (SARS CoV-2). Checklistan innehåller frågor om rutiner för smittrisker, kommunikation och information, lokalens beskaffenhet och rutiner kring hanteringen vid vaccination på arbetsplatsen. Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt. En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera. | AFS 2020:1Arbetsplatsens utformning AFS 2018:4Smittrisker AFS 2001:1Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Kommentar och åtgärd | Ansvarig för utförande | Klart när? | Kontroll utförd. Datum. |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. Har leverantören rätt kvalifikationer för att utföra vaccinationerna? |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Kommentar och åtgärd | Ansvarig för utförande | Klart när? | Kontroll utförd. Datum. |
---|---|---|---|---|---|---|---|
2. Ingår en undersökning av risk för smitta i det systematiska arbetsmiljöarbetet? | |||||||
3. Har en riskbedömning gjorts avseende vilka arbetsmoment som kan innebära smitta? | |||||||
4. Arbetstagare eller vaccinerande personal äter eller dricker inte i utrymmen med smittrisk? | |||||||
5. Dokumenteras händelser där personalen exponerats för smittämnen i riskklass 3 och 4? |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Kommentar och åtgärd | Ansvarig för utförande | Klart när? | Kontroll utförd. Datum. |
---|---|---|---|---|---|---|---|
6. Finns det en plan för hur kommunikationen med arbetstagarna ska ske? | |||||||
7. Har ni tagit fram information om varför vaccinationer erbjuds? | |||||||
8. Har ni tagit fram information om förutsättningarna för vaccinationen? Till exempel att det är frivilligt och att det erbjuds för att bidra till en säker och trygg arbetsmiljö där ingen ska bli sjuk på jobbet. | |||||||
9. Har ni tagit fram information om hur arbetstagarna bokar tid för vaccination? | |||||||
10. Är det tydligt i informationen vem arbetstagaren kan kontakta vid frågor om vaccinationen? | |||||||
11. Är det tydligt i information om patientsekretessen i samband med vaccination? |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Kommentar och åtgärd | Ansvarig för utförande | Klart när? | Kontroll utförd. Datum. |
---|---|---|---|---|---|---|---|
12. Är lokalerna ändamålsenliga: | |||||||
A. med förutsättningar så att det går att följa rekommendationer från regionala eller nationella myndigheter om att hålla avstånd och undvika trängsel? | |||||||
B. med separat ingång och utgång? | |||||||
C. med tydlig skyltning gällande förhållningsregler för till exempel avstånd och tydliga markeringar för hur personer ska röra sig i lokalen för att förhindra trängsel? | |||||||
D. med möjligheter att hantera eventuell trängsel och köbildning? | |||||||
E. med tillgång till wc / handtvätt / handskar / handsprit / munskydd? | |||||||
13. Finns det städrutiner i lokalen som gäller före, under och efter vaccinationerna? | |||||||
14. Finns det rutiner som säkrar att ingen obehörig kommer in lokalen? | |||||||
15. Är ventilationen anpassad efter det antal personer som kommer att befinna sig i lokalen vid vaccinationstillfällena? | |||||||
16. Finns det rutiner som gör det möjligt att fylla i en hälsodeklaration på ett smittsäkert sätt? | |||||||
17. Finns det fria vägar för eventuell ambulanstransport? | |||||||
18. Kan arbetstagarna ta sig till och från arbetsplatsen och lokalen för vaccination på ett smittsäkert sätt? |
Fråga | Ja | Nej | Ej rel. | Kommentar och åtgärd | Ansvarig för utförande | Klart när? | Kontroll utförd. Datum. |
---|---|---|---|---|---|---|---|
19. Har ni egna resurser som kan ansvara för att uppsatta regler som rör vaccinationen följs? | |||||||
20. Finns det en rutin för att delge leverantören resultatet av den riskbedömning som görs? |
Övrigt Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan |
© Prevent – Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO och PTK
Fler checklistor hittar du på www.prevent.se/checklistor
Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.