Tillbaka till checklistorna
prevent.se

Svets tillfälliga arbetsplatser - 5. Svetsarnas kunskap om arbetsmiljö

Checklistan kan användas vid planering och organisation av arbete vid tillfälliga arbetsplatser. Checklistan är också tänkt att vara ett stöd för arbetet med framtagande av rutiner för ett säkrare arbete.

Checklistan kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Vissa frågor kan ni behöva gå runt och undersöka, medan andra kan diskuteras vid ett möte. Om det är någon fråga i checklistan som inte är relevant för er kan ni hoppa över den. Tänk på att det kan finnas specifika risker i er verksamhet som inte tas upp i den här checklistan. Kanske behöver ni då ta hjälp av fler checklistor eller undersöka riskerna på annat sätt.

En undersökning och riskbedömning av arbetsmiljön ska leda till förslag på åtgärder för att få bort eller minska riskerna. Kan de inte åtgärdas på en gång ska de skrivas upp i en handlingsplan. Det kan också vara praktiskt att skriva in i handlingsplanen sådana åtgärder som genomförs omedelbart. Slutligen ska ni kontrollera att de åtgärder som har genomförts har fungerat och fått önskad effekt. Riskbedömningen kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen undersöka – riskbedöma – åtgärda – kontrollera.

Behöver ni mer stöd i arbetsmiljöarbetet? Hos Prevent finns information, verktyg, böcker och utbildningar framtagna av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Se www.prevent.se

Spara din checklista

Länken till din checklista sparas på Mina sidor. Du kan också spara den som pdf eller skriva ut den. OBS! Pdf:en går inte att redigera.
Gå till Mina Sidor

Vill du använda checklistan?

Fyll i namn och e-post för att få länken till din digitala checklista.

För att skriva ut checklistan behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

För att ladda ner checklistan som pdf behöver du fylla i namn och e-post. En digital checklista skickas också till din e-post.

Läs vår policy kring personuppgifter

Du har inte svarat på alla frågor

Är du säker på att du vill spara som PDF utan att besvara alla frågor i checklistan?

Svetsarnas kunskap om arbetsmiljö

1Om det finns arbets- och skyddsinstruktioner som ska följas, känner svetsarna till och följer dem?

Riskbedömning:

2Känner alla svetsare till riskerna vid:

aSvetsning av ytbehandlat eller oljigt arbetsstycke och om möjligt att den yta som upphettas måste renslipas före svetsning?

Riskbedömning:

bSvetsning av / i behållare som innehållit t.ex. klorerade lösningsmedel eller andra platser där klorerade kolväten kan finnas? (OBS! Risk för bildning av stridsgasen fosgen och andra farliga ämnen.)

Riskbedömning:

cGassvetsning i trånga / slutna utrymmen och risken för livsfarligt höga halter av koloxid?

Riskbedömning:

dSvetsning i särskilda material, t.ex. galvat (zinkfrossa), aluminium (ozonbildning), rostfritt (cancerframkallande krom i svetsröken) och olegerat stål och manganlegerat stål (mangan som kan påverka finmotorik)?

Riskbedömning:

3Vet de som slipar och slaggar hur länge de kan arbeta med / utsättas för:

aVibrerande maskiner utan att överstiga gränsvärdet?

Riskbedömning:

bBuller över gränsvärdet?

Riskbedömning:

Övrigt

Här kan ni notera risker som behöver åtgärdas som inte finns med i checklistan

Checklistan är redan sparad och en länk har skickats till din e-postadress.